Kuka muu kamppailee kodin kierrätyspisteen kanssa?
Ihan rohkeasti vain käsiä pystyyn. Kodin arjessa kertyy niin hurja määrä erilaista kierrätettävää materiaalia, että haluaisinpa nähdä ihmisen, joka ei koskaan kipuilisi tämän aiheen kanssa…
Meiltä kierrätyspisteisiin kuskataan ne perinteiset; muovi, kartonki, paperi, lasi, pullot, metalli, paristot, lamput, vaate. Ja ajoittain elektroniikkaa.
Koetimme remonttia tehdessä miettiä kierrätyspistettä keittiöön, mutta tuolloin vuoden 2017 puolella – todella ikävää tunnustaa – kierrätimme oikeastaan vain pullot, paperin, kartongin ja patterit. Eli 2017 suunniteltu kierrätysratkaisu ei todellakaan enää taivu tähän OIKEAAN tapaan toimia.
Keittiöön johtavan käytävän päätyyn muodostui remontin yhteydessä 6,5m (!!) kaappitilaa, josta aivan keittiön puolimmainen 1m kaappitila varattiin siivouskaapiksi. Ja tiedättehän miten sinä kävi? Kaapista muodostui perinteinen romukaappi.
Tuo ’siivouskaappi’ on nyt parisen vuotta toiminut osittain myös kierrätyspisteenä, eli sinne on epämääräisesti kasattu kierrätykseen viemistä odottavat muovit, paperit ja pullot, sekä yritetty pitää kodin muovipussit (joita ei ole kohta vuoteen edes ostettu kuin yhden käden sormien verran ’hätätilanteissa’ ja silti niitä vain ilmestyy kotiimme jostain) poissa näkyvistä. Pahvit ovat melkein lähtökohtaisesti kertyneet verannan pöydälle odottamaan, että joku muistaisi ottaa ne mukaan lähikaupalle lähtiessä.
Monet kerrat olen kiroillut ja tuskaillut kaapin kanssa, kun aina jotain tipahtaa syliin, kun oven avaa. Myöskään lapset eivät ole osanneet opastamatta laittaa kierrätykseen meneviä roskia oikeisiin astioihin ja mikä pahinta, kaapissa on ollut runsaasti hukkatilaa, jonka olisi voinut valjastaa tehokkaammin käyttöön jo kauan aikaa sitten!
Tässä päivänä eräänä sisuunnuin tuohon kaappiin lopullisesti ja miehen kanssa pysähdyimme ideoimaan, kuinka saisimme kaapista paremmin kaiken irti, roskien viemisestä huomattavasti helpompaan ja sitä kautta myös kierrätyksestä paljon mieleisempää koko perheelle.
Keksin, että nostamalla päällekkäin kasattuja säilytysastioita kaapin seinälle (35cm syvä kaappi ja kaapin takana tukeva hirsipaneeliseinä), saisimme tuosta suuresta kaapin alaosasta hyödynnettyä koko tilan.
Halusimme toteuttaa uudistuksen kotoamme jo löytyvistä tarvikkeita, emmekä ostaa tätä(kin) varten taas uutta tavaraa kotiin. Nopealla kokeilulla selvisikin, että 100cm levyiseen kaappiin mahtuu rinnakkain kaksi Ikean kestokassia, joita meiltä löytyy jo melkoinen määrä.
Minä olisin ruuvannut seinään kaksi pienehköä metallikoukkua, mutta tässä kohti mies astui mukaan toteutukseen ja ideoi tämän maailman parhaimman kierrätyspisteen kassitelineen!
Kotoa löytyi kaksi Ikean EKBU VALTER -hyllykannatinta, jotka olivat jääneet yli eräästä toisesta projektista (makuuhuoneiden ikkunalaudat). Mies porasi niiden vaakaosan päätyyn hieman suuremmat reiät ja liimasi reikiin puutapit.
Nyt kasseja on helppo käyttää, kun hihnoilla on telineessä liikkumavaraa, eikä täpötäytenäkään pullisteleva pussi pääse tipahtamaan tapin yli!
Samaan vauhtiin askartelin käyttöä kestävät nimilaput, jotka auttavat isompaa poikaa tunnistamaan oikean astian roskille.
Näihinkin lappuihin löytyi tarveaineet täältä kouluikäisen lapsen kodista, eli tulostin tekstit paperille ja päällystin ne kontaktimuovilla molemmin puolin.
Nipsuttimilla kiinni olevat laput on helppoa ottaa irti roskien viemisen ajaksi ja pussit takaisin ostaessa napsauttaa takaisin paikoilleen.
Kaapin alaosaan jäi runsaasti vielä tilaa painavammille kierrätysroskille (kuva alla).
Paperista kertyy nopeasti painava kassi, joten edelleen kierrätykseen menevä paperi kerätään meillä paperikassiin, joka seisoo kaapin lattialla.
Paperikassia ei meillä muuten heitetä paperien mukana keräykseen, vaan kassia käytetään niin kauan, kunnes se repeää ja sitten vasta se päätyy kierrätykseen. …Paperikassejakin on kotiimme niin ikään kertynyt vuosien aikana jo sellainen määrä, että varmasti seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi meillä on riittävästi pussukoita paperien keräämiseen…!
Kaapissa on tuolla oikealla laidalla vielä tyhjää tilaa (kuvassa tyhjä muoviastia), ja tuohon olen ajatellut hankkia kaksi päällekkäin kasattavaa kannellista muoviastiaa, joista toiseen keräisin lasin ja toiseen vaatteet, jotka ovat menossa vaatekeräykseen.
Pullot meillä kerätään kahden kerroksen kodissa kahteen eri astiaan ja kerran kuukaudessa astiat tyhjennetään kestokasseihin ja pullot kuskataan kauppareissulla palautukseen. Toinen astia löytyy saunaosaston pukuhuoneesta, minne on helppoa heittää saunavissyjen pullot ja leffailtojen limsatölkit.
Periaatteessa muovipullot ja tölkit eivät juuri mitään paina, joten nekin olisi voinut säilöä suoraan Ikean kassiin, mutta esimerkiksi talvikaudella meille kertyy lasipulloja glögien merkeissä ja ympäri vuoden juhlistamme perheen pieniä arjen juhlia poksauttamalla alkoholittomia kuohujuomia. Lasipulloista kertyy yllättävän nopeasti painoa melkoisesti…
Meille oli jäänyt pyörimään myön muutamia Pringles -purkkeja odottamaan uusiokäyttöä, joten valjastin ne muovipussien lajitteluun ja säilytykseen.
Samalla tavalla meillä on keittiön roskiskaapissa Pringles -purkeissa lajiteltuna biopussit, paperipussit ja pienet (hedelmä)muovipussit (joita niitäkään emme ole kohta vuoteen ostaneet ja silti niitä löytyy!), joita käytämme niin bioroskien kuin kaatopaikkajätteen lajitteluun.
Roskapusseja meille ei ole ostettu palttiarallaa vuoteen ainoatakaan, vaan sekajäte lajitellaan mm. kahvi-, leipä- ja sipsipusseihin. Kertaakaan en ole vielä kaivannut perinteistä roskapussia!
Ai että voikin olla hyvä mieli tästä pienestä, mutta arjen kannalta merkittävästä muutoksesta!
Seuraavana urakkana onkin tarttua tämän samaisen kaapin yläosaan, eli kahteen hyllyyn, jotka ajavat siivouskaapin virkaa – ja ovat nyt vain romuhyllyinä, mitä kukaan ei koskaan löydä mitään!
Eli hyvään vauhtiin päässyt konmaritus taloudessamme jatkuu!
…On muuten ollut ilo huomata, miten hyvän mielen saakaan aikaiseksi jokainen vähitellen parempaan järjestykseen saatu nurkkaus ja jokainen nurkissa pyörineen turhan tavaran siirto kodistamme eteenpäin! Tähänhän jää suorastaan koukkuun!
Aivan ihanan näköistä! Taidan napata tuosta jotain vinkkiä meidänkin kotiin.
Harmittaa vaan se, kun ollaan muuttamassa uudelle paikkakunnalle, ja siellä ei lajitella muovia/energiajätettä. Taloyhtiössä menee mm. maitopurkitkin samaan astiaan sekajätteen kanssa, ja tuleva naapuri jo ehti kertoa, että bioastiakin tyhjätään kerran kahteen viikkoon. Mihin sellainen riittää, kun asukkaita on kuitenkin kahden rivitalon verran ja astia ei mikään valtava? Tai sitten meidän kahden hengen taloudessa vaan juodaan niin paljon kahvia ja syödään niin paljon mm. hedelmiä, että biojätettä tulee paljon… No, tuohonkaan en kyllä ihan usko.
Kiitos kommentistasi! <3
Tuntuupa erikoiselle, että vielä 2019 löytyy taloyhtiöitä/paikkakuntia, joissa kierrätysasiat ovat noin keturallaan…! :-O Luulisi, että lainsäädäntökin jo jotenkin ohjaisi tuota sekajätteen kertymistä (= jätelaki)...? Tuossa joutuu jo oikeasti miettimään, kerääkö kierrätettävät roskat itse erilleen ja kiikuttaa taloyhtiön ulkopuoliseen keräyspisteeseen, mutta onhan se ihan naurettavaa vastikkeessa maksaa jätehuollosta, joka ei toimi. Biojätettäkin tulee helposti hurja määrä, vaikka kuinka koettaa elää ilman suurta hävikkiä. Meillä lisäksi kanat syö osan ja silti kompostori on jatkuvasti täynnä... Iso tsemppi sinulle sinne, ja toivottavasti ajan myötä taloyhtiökin päivittää toiminnan tälle vuosituhannelle...! <3