Lähes tarkalleen kaksi vuotta sitten – helmikuussa 2019 – työpöydälläni oli aktiivisessa suunnittelussa kotimme kellarikerrokseen muotoutuneen työ-/askarteluhuoneen kiinteät kalusteet.
…Jo tuolloin tiesin, että työhuone tulee valmistumaan rauhakseltaan ajan kanssa ja seinusta kerrallaan.
Olen jo vuosia tehnyt osittain töitä kotikonttorilta,
joten tarve tilalle ja erityisesti sen toimivuudelle etätyöpisteenä oli jo ennen viime keväistä
koronan tuomaa etätyösuositusta.
Kevään 2019 aikana toteutettu ensimmäinen vaihe työhuoneen kalustamisesta – aiemmin tila oli täynnä erinäisiä yksittäisiä huonekaluja, muuttolaatikoita ja muovilaatikkopinoja täynnä kankaita, lehtiä, maalaustarvikkeita – teki tilasta jo huomattavasti toimivamman ja mahdollisti sekä päivätyöhön että oman pienen firmani pyörittämiseen liittyvien tarvikkeiden säilyttämisen tehokkaammin ja järjestelmällisemmin.
Tuon ensimmäisen kalustamisvaiheen jälkeen sain tilaan myös työpisteen, jossa pystyn työskentelemään sekä istuen että seisten, mikä helpotti kummasti arjen ergonomian paranemista, kun kotikonttorilla pitikin viettää entistä enemmän aikaa. …Toki hakusessa edelleen uusi, parempi satulatuoli työpisteen ääreen…
Tuosta ensimmäisen vaiheen suunnittelusta löytyy enemmän juttua alla olevan linkin takana – mitä toivoin remontilta, mitä tarpeita tilalle oli ja miten olin suunnitellut ne ratkaisevani?
En missään vaiheessa kalustamisen jälkeen ehtinyt ottamaan valokuvia lopputuloksesta
ja jakamaan niitä blogissa,
joten ehkä nyt viimein aika laittaa muutama kuva jakoon
– ennen kuin tartun työhuoneen kalustesuunnittelun seuraavaan vaiheeseen!
Mille siis suunnitelmani työpisteestä aivan alun perin näyttikään?
Tavoitteena oli saada mahdollisimman paljon säilytystilaa vetolaatikoin ja hyllykaapein. Työskentelytason alle piilotetusta kaapista jouduin heti alkuun luopumaan, mutta en ole sitä kyllä sen koomin kaivannut, sillä nyt tason alle jalkatilaan mahtuu kierrätyspisteeni pahville, muoville ja paperille.
Työtasosta tuli 63,5cm syvä, eli pöydälle mahtuu läppärin lisäksi paljon muutakin konttoritavaraa!
Rakastuin näihin Ikean VEDDINGE -sarjan oviin, jotka olen luonnollisesti valinnut myös työhuoneen toisen seinustan tuleviksi kalusteoviksi. Myös nuo nahkavetimet saavat jatkoa – ovat todella hyvin kestäneet päivittäisessä käytössä liki pari vuotta!
Ennen kuin sain kiinni siitä, mitä oikeasti tarvitsin työhuoneeseen, piti heti projektin alkuun pari vuotta sitten pohtia mm. näitä asioita:
MIHIN TYÖHUONETTA KÄYTETÄÄN? (Helmikuu 2019)
– Etäpäivien työskentelyyn (työtasotilaa läppärille ja muistiinpanovälineille, tulostimelle sekä säilytystilaa latureille sekä kuulokkeille)
– Bloggaamiseen (työtasotilaa läppärille ja muistiinpanovälineille, säilytystilaa kameralle ja sen tarvikkeille, tasotilaa hankintalistalla olevalle erilliselle näytölle, seinätilaa inspiroiville kuville ja muistilapuille)
– Askarteluun (työtasotilaa, säilytystilaa askartelutarvikkeille)
– Piirtämiseen ja maalaamiseen (työtasotilaa, säilytystilaa tarvikkeille, säilytystilaa papereille ja maalauspohjille, pesuallas – tulossa toiselle seinustalle erilliseen kalusteeseen – ja kuivaustilaa)
– Kaavoittamiseen, kankaiden leikkaamiseen ja ompeluun (iso erillinen pöytä, jonka ympärille pääsee vähintään kolmesta suunnasta – on jo tilassa, säilytystilaa kankaille, säilytystilaa ompelukoneelle ja saumurille, sekä ompelutarvikkeille, säilytystilaa kaavapaperirullalle sekä kaavoille)
Koska tarpeet myös muuttuvat vuosien varrella, on tuohon listaan tullut myös muutama lisäys, jotka minun täytyy ottaa huomioon tätä tilan suunnittelun toista vaihetta aloitellessa – mutta mennään tuohon tarkemmin tämän postaussarjan kolmannessa osassa, vinkvink!
MITÄ TÄSSÄ OSASSA TYÖHUONETTA TEHDÄÄN?
– Työskennellään tietokoneella
– Piirretään
MITÄ TÄSSÄ OSASSA TYÖHUONETTA ON TARVE SÄILYTTÄÄ?
– Ns. kotikonttorin tarvikkeita
– Lyijy- ja värikyniä, tusseja, liituvärejä, ym
– Papereita
Työpöydälle sijoitettiin tulostin-skanneri, mutta suunnitelmissa olisi saada sille vähemmän tilaa vievä sijoituspaikka työhuoneen toiselle laidalle tulevaan työpisteeseen. Laite on meillä kovassa käytössä, mutta koska se toimii langattomasti, ei sen tarvitse välttämättä sijaita läppärin kanssa samalla tasolla.
Työpisteen ylle mies tuunasi toisesta sisustusprojektista turhiksi jääneistä hyllykannakkeista sekä kodinhoitohuoneen kalusteista ylijääneestä peitelevystä minulle kauniin avohyllyn. Tuolla hyllyllä ovat poissa tieltä, mutta silti helposti saatavilla niin teipit ja tarrat kuin kirjekuoret sekä sukkapuikot!
Viritin vielä kannakkeiden väliin puisen huonekasvin tukikepin, jossa ovat aina saatavilla erilaiset juutti- ja puuvillanyörit.
Minulla on hurja määrä kaikenlaista tilpehööriä, joista osaa en välttämättä ikinä tule tarvitsemaan mihinkään, mutta mitä en kerta kaikkiaan voi heittää pois, sillä sittenhän koittaisi heti tilanne, jolloin tuo poisheittämäni tavara olisi tullut tarpeeseen!
…1910-luvulla syntynyt mummoni,
sekä 1930-luvulla syntynyt isäni
ovat opettaneet minulle hamstraamisen
sekä uusiokäytön jalot taidot…!
Elän siis jatkuvan dilemman äärellä; kaipaan toisaalta hyvin minimalistista työtilaa, jossa olisi tilaa työskennellä ja vähän häiriötekijöitä heikentämässä muutoinkin hyvin rajallista keskittymiskykyäni, mutta toisaalta rakastan yksityiskohtia, värejä ja muistoja elämän varrelta.
Siinä missä selkeä työtila kirkastaa ajatuksia,
runsas ja värikäs työtila tuottaa parhaan inspiraation!
Niinpä koetan pitää työhuoneen pinnat vaaleina, kalusteet valkoisina ja kätkeä mahdollisimman paljon sälää pois silmistä rasioihin ja laatikoihin.
Mitä en tarvitse päivittäin käsillä, voi hyvin olla piilossa kaapissa – kunhan vain tilanteen tullen muistaisin, missä kaapissa ja missä laatikossa etsimäni tavara on!
Tälle siis näyttää ensimmäinen työhuoneen valmistunut seinusta, joka on kovassa käytössä nyt todettu meidän tarpeisiin täydelliseksi.
Palaan vielä tällä viikolla työhuoneen seuraavan vaiheen suunnitteluun:
Mille työn alle otettava osa työhuoneesta näyttää nyt,
mitä tarpeita tuolle tilalle on
ja miten olen ajatellut ratkaista käsillä olevat haasteet?
Nyt kyllä iski kateus, aivan täydellinen työpiste! Tuossa on kaikki, mitä ikinä voisin työpisteeltä toivoa, huikeaa tekstitaulua myöten. Minulla ei tila anna periksi toteuttaa samanlaista, mutta tämän inspiroimana alan kyllä suunnitella, mihin omat rahkeeni riittäisivät. Nykyinen työpisteeni on ihan liian täynnä tavaraa ja siksi kaikin puolin hankala. Iso kiitos inspiraatiosta!
Ihana kuulla, että inspiroiduit! 🙂
…Täytyy kyllä tunnustaa, että tässä pian kolmannen lapsen tullessa taloon, joka remontoitiin kahden lapsen ja kahden aikuisen kodiksi, on jouduttu hieman miettimään miten jaamme tulevaisuudessa kammarit – ja joudummeko jopa jossain vaiheessa luopumaan työhuoneesta. Mutta koputellaan puuta, että keksimämme ratkaisu tulee ratkaisemaan mahdollisen tilaongelman ja työhuone saa pysyä kotikonttorina, sekä askarteluhuoneena, joka varmasti jatkossa palvelee koko perheen tarpeita.
Perjantaina on muuten tulossa jatko-osa tähän postaukseen, eli huoneen toisen puolen remonttisuunnitelmista juttua. Ja tuo osa tilasta ei todellakaan ole millään lailla tällä hetkellä järjestyksessä! 😀 Eli ehkä siitä saa itse kukin myös hieman helpotusta & synninpäästöä tuskailuun tavaramäärän ja säilytysongelmien kanssa – täällä kamppailen niiden kanssa päivittäin! 😉