EKOLOGISUUS LIFESTYLE OMAVARAISUUS PUUTARHA / GARDEN

KOTIPUUTARHURIN MAALISKUUN KUULUMISET [#OMAVARAISUUS, OSA 3/2021]


Helmikuu on kulunut täällä Mäntsälän maaseudulla lähinnä vauvan saapumista odotellessa ja siihen valmistautuen.


Ensimmäinen kevät siis vuosiin,
etten ole tässä vaiheessa kautta
tehnyt oikeastaan MITÄÄN
esikasvatuksen eteen…


Tai no, yhden siemenpussin ostin Tokmannilta ohimennen, kun satuin sinne muilla asioilla eksymään, sekä kaksi pussia taimimultaa odottelee verannalla tomaattien kylvämistä. Ja olenhan kerännyt talteen pitkin kevättalvea kaikki maito- ja viilipurkit kasvatusastioiksi – ehkä senkin voi laskea esikasvatukseen valmistautumiseksi….


Olisin varmaan jo muuten tomaatit tällä viikolla touhunnut multaan, mutta jotenkin en uskalla edes aloittaa koko esikasvatuspuuhaa ennen kuin vauva on syntynyt ja olen päässyt kotiutumaan sairaalasta – en voi mitenkään osaa ajatella olevani poissa ’viljelyksiltä’ ja jättäväni taimenalkujen kastelua perheen harteille. …Huonekasvienkin pärjäämisestä poissa ollessani olen hieman huolissani…


Huonekasvien mullan vaihtamisen aloitin viime viikolla ja sainkin jo 21 kasvia kaikkiaan reilusta sadasta uuteen multaan. Kuulostaa pienelle määrälle, mutta tällä viime metrien raskausvatsalla urakka oli sellainen suoritus, että kaksi tuntia päiväunia tarvittiin päälle!


Tänäkin vuonna päätin vaihtaa mullat ainoastaan niille huonekasveille, jotka viime keväänä jäivät vaihtamatta, sekä niille, jotka ovat selvästi suuremman ruukun tarpeessa. Parisenkymmentä kasvia olisi vielä käytävä läpi, sekä joitakin rönsyjen juurrutettuja alkuja laitettava multaan.


Ja kaktukset – niille mullat pitäisi vaihtaa myös, mutta joutunen etsimään kaktusmultaa hieman, sillä ainakin Tokmannilta se oli jo loppu…


Näin kuukauden alussa on taas aika tarttua Omavaraisuus -teemapostaukseen. Olen tosin itse myöhässä aikataulusta, mutta parempi nyt kuin ei lainkaan! 🙂


Tämän kuukauden teemana yhteispostaukselle on penninvenytys, eli jakoon erilaisia kierrätys- ja säästövinkkejä, kuinka pienillä ratkaisuilla arjessa pääsee halvemmalla omassa elämässään.


Tässäpä aihe, jota todella rakastan!


Olen siis luonteeltani peruspihi penninvenyttäjä – oikea pula-ajan lasten lama-ajan lapsi!


Töissä minulla on vastuullani neljän eri yksikön budjetit ja hieman itseänikin välillä naurattaa, kun kirstunvartijana kyselen todella usein tarkennuksia laskujen sisältöön ennen niiden hyväksymistä – ja jopa kyseenalaistan mielelläni, kuuluuko kustannus todella kustannuspaikalleni vai kenties naapuriosastolle….


Niin ikään lapsetkin koetan parhaani mukaan kasvattaa vastuullisiksi rahan käyttäjiksi, jotka ymmärtävät rahan arvon, hankkivat harkiten ja aidosti tarpeeseen, sekä mieluummin säästävät kuin pistävät lahjarahat palamaan heti lähimmässä kaupassa.


Meillä ei lapsuudessa ollut koskaan mitään säästötilejä, eikä esimerkiksi viikkorahaa. Jos jotain tarvittiin, se hankittiin, eikä mistään koskaan ollut pulaa, mutta kierrätys, itse valmistaminen sekä ylipäätään omavaraisuus oli arvossaan. Mummoltani ja vanhemmiltani olen oppinut mm. keräämään puhkikulutetuista vaatteista napit ja vetoketjut talteen – ja mahdollisuuksien mukaan vielä hyötykäyttämään vaatteen ehjät osat jotenkin, vaikka siivousrätteinä.


Edelleenkin jatkan isältäni opittua mallia hankkia vaatteet pääsääntöisesti kirpputoreilta – samoin huonekaluja, urheiluvälineitä, astioita… Miksi ostaa uutena, jos saman voi löytää hyväkuntoisena ja edullisemmin käytettynä?


…Sinällään ristiriitaista, että päädyin lopulta opiskelemaan yhtä maailman epäekologisinta alaa – muoti- ja vaatetussuunnittelua – jossa nopeasti vaihtuvat sesongit ja halpatuotanto edelleen jyräävät… Ja toisaalta tuon alan kautta päädyin töihin kotimaiseen yritykseen, joka omalta osaltaan muuttaa maailmaa (24 maassa) kiertotalouden vahvana osaajana. Hyvillä mielin voin siis sanoa, että osaltani teen työtä, jolla on merkitys.


Käytän myös tavarat aina loppuun asti! Miksi tuhlaisin satoja euroja uusiin suksiin, siteisiin, sauvoihin ja monoihin, kun aikoinaan isäni minulle käytettynä ostamat välineet ovat edelleenkin ihan loistokunnossa?! (Sitä paitsi mun monot ovat maailman retroimmat!)


…Sama pätee myös autoiluun. Voisin ostaa tai hankkia työn kautta uuden leasing-auton, mutta miksi ihmeessä niin tekisin, kun 2008 vuoden Opelini edelleen toimii (lähes) moitteetta? Juu, helmassa on ruostetta ja hehkuista toimii nyt kaksi neljästä, mutta auto on velaton, vakuutusmaksu on pieni ja sillä on hyvä ajaa.


…Ja kieltämättä saan jotain kummallista mielihyvää siitä, kun ajan kukkivan Opelini firman parkkihalliin uusien Audien, Mersujen ja Bemarien joukkoon… Minulla kun on sellainen näkemys, ettei auto tee kenestäkään parempaa johtajaa, eikä automerkillä ole mitään merkitystä, ellei aja taksia. Enkä tarvitse autoa kompensoimaan mitään, se on pelkkä kulkuväline – pakollinen paha. 😉


…Toki tunnustan, että nyt olemme joutuneet auton suhteen toteamaan, että voi olla, että joudumme harkitsemaan sen vaihtamista, vaikka kuinka tahtoisin sen välttää… Syitä tähän on kaksi – ja molemmat niin päteviä, että olen ehkä valmis nielemään vaihdoksen; hehkuremontti olisi tehtävä ennen ensi talvea + viidennen perheenjäsenen myötä nykyinen auto meinaa käydä pieneksi; vauvan turvakaukalon asentaminen takapenkille toi esiin tilanpuutteen takapenkin muiden matkustajien osalta ja pelkääjänpaikallakin olija saa nyt istua hieman polvet suussa…


…Maailmassa ei ole juuri mitään vähemmän mielenkiintoista, kuin autojen vertailu – onneksi mies on ottanut siitä askareesta isomman kopin…



Mutta niitä penninvenytysvinkkejä omasta arjestamme!

  • Osta käytettynä kaikki, mitä suinkin on järkevää/mahdollista ostaa. Suosi paikallisia kirppiksiä, sekä Facebook -kirpputoriryhmiä. Monelta paikkakunnalta löytyy myös ’Annetaan’ -ryhmiä, joista välillä tekee todellisia löytöjä.
  • Suosi kirjastoa ja kirpputoreja lehtien ja kirjojen lukemiseen/hankintaan.
  • Anna käytetylle huonekalulle/vaatteille uusi elämä tuunaamalla.
  • Pidennä vaatteiden/kenkien käyttöikää huoltamalla säännöllisesti ja korjaamalla. Tämä pätee erityisesti lasten vaatteisiin, jotka aina tuntuvat olevan polvista rikki… Meillä isomman pojan vaatteet siirtyvät pienemmälle pojalle – tarvittaessa paikkausompelun kautta – ja siitä vielä kummilasten kautta parhaimmillaan takaisin meille odottelemaan Tinttaran kasvua.
  • Pyri ostamaan vain tarpeeseen ja silloinkin harkiten. Pyri valitsemaan käytössä kestävä, helposti huollettava ja omaa silmää vuosia miellyttävä vaihtoehto. Itse en enää esimerkiksi osta vaatetta, joka ei ’huuda nimeäni’ – josta ei välittömästi tule lempituotettani, jota haluaisin käyttää joka ikinen päivä!
  • Lainaa käyttötavaroita, joita tarvitset harvemmin, mielummin kuin ostat kaikenlaista kaappeihin pyörimään. Tai tee yhteishankinta sukulaisen taikka ystävän kanssa – esimerkiksi mehumaija taikka moottorisaha voi olla hyvin yhteisomistuksessa.
  • Edullista, mutta maukasta kotiruokaa! Meillä syödään harvoin ulkona tai valmiita eineksiä – arjessa valmistuvat ruoat tuoreista sesonkikasviksista, sekä kilohinnaltaan järkevistä lihoista, kanoista ja kaloista.
  • Tee ruokaa kerralla enemmän ja pakasta ’ylimääräiset’.
  • Suosi hävikkiruokaa ja osta -30% -leimattuja tuotteita, kun valitset samalle/seuraavalle päivälle ruoka-aineksia. Säästyy rahaa ja pienennät omalla toiminnallasi hävikin määrää!
  • Tuunaa edellisen päivän ruuasta mahdollisuuksien mukaan jotain seuraavana päivänä – vältä ruuan heittämistä pois! Välillä on hyvä myös pitää ’sitä-sun-tätä-keittolan-tapaan’ -päivä, jolloin ateria koostuu vähän kaikesta, mitä kaapeista on sattunut löytymään. Helposti jääkaapin perukoille unohtuu jotain, jollei säännöllisesti hieman ’pöllytä’ sisältöä.
  • Hyödynnä kotitalouteen kertyvät pakkausmuovipussit (leipäpussit, sipsipussit, jne…) roskapusseina. Emme ole enää pariin vuoteen ostaneet ainoatakaan roskapussipakettia kaupasta, eikä muovisia ostoskasseja juurikaan kerry, sillä mukana kulkevat aina kestokassit.
  • Järki veden käytössä, jos/kun käytössä on kunnan vesi… Vaikka meillä on pihassa oma kaivo, tulee taloon silti kunnan vesi, jota pyrimme käyttämään taloudellisesti. Suihkussa ei läträtä, vaan siellä peseydytään. Pyykin- ja astianpesukone pyörivät neljän hengen taloudessa tasaiseen tahtiin, mutta ei koskaan vajaina. Veden vuosittainen kulutus onkin meillä oikein hämmentävän pientä!
  • Suosi palasaippuaa, joka on monin kerroin riittoisampaa, kuin nestemäiset suihkusaippuat! Meillä perheen miehet käyttävät nestemäisiä suihkusaippuoita, mutta minulla roikkuu oma palasaippua suihkutelineessä, enkä vaihda enää nestemäiseen.
  • Lasten nestemäisten suihkusaippuoiden ja shampoon säilyttäminen pumppupullossa säästää pesuaineissa melkoisesti. Varsinkin meidän 6v kaataa lorauttaa shampoota kunnon kourallisen jokaisella pesukerralla, ellei annostelussa ole apuna. Pumppupullon kanssa on taasen helppo opettaa, että yksi painallus riittää saamaan oikean määrän pesuainetta.
  • Sähkössä säästetään sammuttelemalla valoja tiloista, joissa ei olla. Yläkerran tuvan lämmitys toimii pönttöuunilla, makkareissa on vesikiertopatterit ja talossa ilmavesilämpöpumppu. Alakerrassa on laattalattiat ja lattialämmitys. Sähkölaskutkin ovat pysyneet maltillisina, jopa pakkastalvina.
  • Meillä mies on oikea monitoimiosaaja, jonka ansiosta olemme onnistuneet säästämään pitkän pennin niin remontissa kuin piharakentamisessakin. Kaikkea ei toki kannata itse tehdä, vaan tilata ammattilainen paikalle, jos ammattitaitoa ei omasta perhepiiristä löydy.
  • Kasvimaalla säästämme melkoisesti, kun käytämme kasteluvetenä niin sadevettä kuin omasta kaivosta saatavaa vettä.
  • Ja tietenkin – myös teemaan sopien – kasvata itse mahdollisimman paljon ruokaa pöytään! Omavaraisuus ei lähtökohtaisesti tarkoita ilmaista ruokaa, mutta lajikevalinnoilla voit myös säästää pitkän pennin. Kilohinnaltaan kalliimmat kasvikset voi olla jopa edullisemmat kasvattaa itse.
  • Suosi vaihdantataloutta! Onko tuttavapiirissäsi ihmistä, jonka valmistamia tuotteita taikka tuottamaa palvelua voisit hankkia omia tuotoksiasi vastaan? Neulooko tätisi sinulle villasukat, jos viet vaihdossa hänelle oman puutarhan mehuja ja hilloja? Vaihtaako naapuri oman kasvimaansa herkullisia punajuuria sinun kasvattamiin porkkanoihin?
  • Esikasvatusta varten en osta kaupasta maatuvia kasvatusruukkuja, vaan taittelen vastaavat itse wc-ja talouspaperihylsyistä sekä sanomalehdistä.
  • Maito-, mehu-, viili- ja jogurttipurkit pesen ja kerään esikasvatusastioiksi niin ikään.
  • Säästän jokaisen pienenkin muoviruukun, joka tulee ostotaimien ja huonekasvien mukana. Niitä voi hyötykäyttää vuosia omissa viljelmissä.



Tulihan siihen vinkki jos toinenkin!


Koska olen säästeliäs ihminen – ja aina varautumassa pahaan päivään – laitan joka kuukausi kaikki venytetyt pennit suljetulle säästötilille, sekä vakuutussäästötilille, joka kerryttää hieman parempaa korkoa säästölle kuin tavallinen pankkitili. Lisäksi säästämme lapsille kuukausittain ja laitan hieman sivuun myös kummitytöllenikin (kummipojan tilinumeroa vielä odottelen, jotta voin aloittaa säästämisen hänellekin).


Minulla siirtyy myös käyttötililtä automaattisesti jokaisesta pankkikorttiostoksesta 2€ erilliselle ’sivutilille’, josta siirrän palkkapäivänä edellisen kuukauden aikana kertyneen summan säästötilille. Ehkä helpoin tapa säästää lähes huomaamatta pieniä summia arjessa.


…Voin kyllä nyt todeta, että viime kevään koronalomautusten napsahdettua päälle olin erittäin onnellinen, että olen venyttänyt penniä jo vuosia ja saanut hätävarakassaa kasaan…


*****


Millaisia penninvenytysvinkkejä sinulla on? Kuulisin mielelläni ideoita, mistä muualta vielä voisi nipistää vähän.


Tai onko sinulla käytössä myös joku penninvenytyskeino, jonka mainitsin yllä? Oletko onnistunut viemään venytystä vielä hieman pidemmälle?


Alla olevista linkeistä löydät lukuisia
penninvenytysvinkkejä Omavaraisuus -postaukseen
osallistuneilta bloggaajilta!
Kannattaa tutustua!!

*****


TÄMÄ POSTAUS ON OSA 
OMAVARAISUUS -TEEMALLA KIRJOITETTUA SARJAA.


#Suuntanaomavaraisuus -sarjasta lisätietoja löytyy https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-sarja/


Sarja julkaistaan joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 9.00 ja sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi


Vyöhyke 1


Jovela https://www.omavarainen.fi/l/nuukapuutarhuri/

Apilankukka http://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-3-penninvenytysta-ja-pinot-noiria/

Kakskulma https://kakskulma.com/omavaraisuus-rakentamisessa-onko-sita/

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/03/suuntana-omavaraisuus-maaliskuu2021.html

Sateenkaaria ja serpettiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/03/lavatarhan-esittely-ja.html

Iso-Orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/?p=2411


Vyöhyke 2


Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/03/puutarhailua-vahan-huokeammin.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/03/saastovinkkeja-puutarhaan.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/03/nuukailua.html


Vyöhyke 3


Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-3/


Caramellia https://caramellia.fi/maaliskuu2021/


Majalevo https://majalevo.blogspot.com/2021/02/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html


Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/03/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-3-sentti.html


Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=704


Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/02/penninvenyttajien-harrastuksia.html


Vyöhyke 4


Puutarhahetkiä https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/03/unelmana-omavaraisempi-elama-kierratys.html


Korkeala https://www.korkeala.fi/saasteliaisyytta-tilanpitajasta-toiseen-ja-kolmanteen/


Vyöhyke 5


Korpikuusen tila https://korpikuusentila.blogspot.com/2021/03/suuntana-omavaraisuus-saastovinkit.html

Puutteela https://puutteela.com/?p=679


Vyöhyke 7


Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/03/01/3-kuluta-harkiten-osta-vahemman/

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Marketta says:

    No johan olikin aikas mittava nuukailupaketti! Hyviä ja helposti toteutettavia vinkkejä.

    Minulla on vielä retrommat sukset ja monot. Olen saanut sukseni ollessani 13-vuotias eli vuonna -84. Niillä olen ihan suvereenisti hiihdellyt hiihtoni tänäkin talvena. Tosin ladut olen tehnyt Beiben kanssa kahdestaan. Kun nuo meikäläisten sukset eivät mahdu näille nyky laduille.

    1. Kiitos – kiva kuulla, että pidit vinkeistäni! 🙂

      Vanhassa ehdottomasti vara parempi! Omissani taitaa olla jopa sama voitelukin, kuin lapsuudenkodista muuttaessa – vähän nolona tunnustan – mutta näillä omilla hiihtomäärillä täällä maaseudun hiljaisilla laduilla ovat palvelleet täydellisesti jokaisena vuonna, kun lumimäärä on riittänyt latuihin!

      …Viime keväänä heitin vihdoin roskiin omat kaunoluistimeni, jotka olen saanut yläasteiässä – siis joskus 1996-97 kieppeillä – ja jotka ovat olleet vuosittain kovassa käytössä. Viime talven viimeisillä luisteluilla toisesta luistimesta vihdoin petti takasauma (jota ei voi enää korjata) ja jouduin myöntymään, että taitaa olla aika laittaa uudet luistimet hankintalistalle… Tälle talvelle luistimia en ostanut, koska tämän masun kanssa ei paljoa jäälle ole menemistä, mutta ehkä kevään alennusmyynneistä metsästän uudet kaunot!

      …Siinäpä myös yksi penninvenytysvinkki lisää; osta mitä tarvitset alennusmyynneistä, jos suinkin hankinta ei ole päivän tai kuukauden päälle! Yleensä keskitän isommat hankinnat esim Black Fridayn alennuksille, kuten viime lokakuussa ostin alennuksista meille uuden sängyn. Alennusmyyntejä en muuten kierrä, enkä ’shoppaile’, vaan teen hintoja ensin verrattuani täsmäiskut ja hankin vain ne, mitä olen pidemmän aikaa jo tarvinnut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *