EKOLOGISUUS OMAVARAISUUS PUUTARHA / GARDEN

KOTIPUUTARHURIN TOUKOKUUN KUULUMISET [#OMAVARAISUUS, OSA 5/2021]

Toukokuu ja kuukauden Omavaraisuus -teemaisen yhteispostauksen aika!


Hyvin hitaasti etenevät kevättouhut täällä Mäntsälän kupeessa… Hurjasti suunnitelmia taas tällekin kesälle – ei vain kasvimaan ja puutarhan osalta, vaan myös piharakentamisen ja remontin etenemisen suhteen – mutta tuntuu, että aika ei tahdo riittää edes puoleen siitä, mitä tahtoisi/pitäisi tehdä…



PIHARAKENTAMINEN:


Pihassa on saatu valmiiksi tulevien nurmialueiden multaaminen ja ruohon- sekä apilansiementen kylväminen. Nyt saa sitten letkun varressa seisoa taas ja kastella lähes koko tontin alalta pihaa… Onneksi vesi saadaan omasta kaivosta, eikä tarvitse kunnan vettä käyttää…


Myös tulevat kulkureitit on nyt rajattu selvästi tontille ja hiekat niille levitetty. Tämä olikin ensimmäinen kevät, kun emme joutuneet savisen pihan kurasta kärsimään vaan tontilla on ollut mukavaa käyskennellä. Nämä kulkureitit on myös tarkoitus tulevien kesien aikana vähitellen askarrella kiveyksille, samoin kuin pihan ’pysäköintialue’ asfaltoida. Mutta nyt nautimme ihan vain hiekoitetuista reiteistä, jotka mutkittelevat kauniisti tontin muotoja mukaillen ympäri puutarhaa.


Kesähuonettakin (a.k.a kesäkeittiötä) olisi tarkoitus päästä tänä kesänä vihdoin rakentamaan tontin laidalle ja pitäisihän tuo liiteri polttopuillekin kyhätä. Samoin varastorakennuksen katto on uusittava ja kattokulmaakin samalla parannettava. Ja viime kesänä aloitettu terassin ja etukuistin kaiteiden maalaaminen sekä vaakarimojen maalaus ja kiinnitys jatkuvat tänä kesänä. Huh!


Myös tontin etelälaitaan vuosia suunnittelemamme aita olisi tarkoitus vielä alkukesästä saada rakennettua ja aitapuut öljyttyä. Viime kesänä jo ostettiin maakiilat aidan tolppia varten ja nyt lähiaikoina olisi puutavara tarkoitus hankkia paikalliselta sahalta.
#tuepaikallistayrittäjää


Alla olevasta linkistä pääset valokuvaan aidasta, joka on melko samantyylinen, kuin pihaamme tuleva, mutta aidastamme olisi tarkoitus tulla matalampi, ~140cm korkea, lautojen väleistä 2cm ja aidasta molemmilta puolilta identtisen näköinen.


Pinterest – horizontal slatted fence


…Ehkäpä kesäkuun yhteispostaukseen saankin jo valokuvia aidasta jaettavaksi!


Tämä kesä – pihamme seitsemäs! – on muuten näillä näkymin viimeinen nykyisellä lavatarhalla. Jo viime kesänä suunnittelin uuden, hieman kauniimman lavatarhan nykyisen tilalle, joka kesällä 2015 vain roiskaistiin paikoilleen, jotta pääsin pikapikaa viljelemään ja tänä syksynä aion aloittaa vihdoin urakan poistamalla lavat satokauden jälkeen. Tarkoitus on siis poistaa kaikki lavat, tasata alusta uudelleen ja asetella uudet lavat kehämuotoon samalle paikalle. Myös käytävät tuossa yhteydessä katetaan maisemointikankaalla ja soralla/pihakivillä, jotta lavatarhasta saadaan siistimmän näköinen ja toivottavasti saadaan kotilot pysymään tarhan ulkopuolella.



ESIKASVATUS:


Koska tätäkin blogitekstiä kirjoitan monta päivää deadlinen jälkeen vauva rinnalla ja ainoastaan oikean käden sormilla näpyttäen – yllätyin itsekin, että se on edes mahdollista! – voitte kuvitella ettei esikasvatuspuuhani ole edenneet samaan malliin kuin viime vuonna… (Kts. video alla olevasta linkistä.)


Instagram Stories -video esikasvatustouhuista toukokuulta 2020.


Tomaatintaimista 30/42 on nyt koulittu maitopurkkeihin syvempään multaan – ’Roma’ -lajike odottaa vielä, että löytäisin tunnin lapsivapaata aikaa – ja ne saivat koulimisen yhteydessä lannoitteeksi kananmunan kuoria taimimullan sekaan.



Ja samaan vauhtiin, kun iskin sormet multaan tomaattien vuoksi, kylvin myös
– 13 maissia
– 4 kesäkurpitsaa
– 3 kurpitsaa


Alta löytyy helmikuussa laatimani ja kevään mittaan päivittämäni lista esikasvatettavista lajikkeista tälle keväälle (helmikuun jälkeen lisätyt lajikkeet merkitty ’+’ -merkillä), sekä lajikkeiden kylvöjen etenemiset ja mahdolliset muutokset:


Esikasvatettavat lajikkeet 2021:


Avomaakurkku ’Beth Alpha’ / Harkitsen suorakylvöä ajanpuutteen vuoksi
Avomaakurkku ’Rhensk DruvHarkitsen suorakylvöä ajanpuutteen vuoksi
Maissi ’Golden Bantum’ / Kylvetty 1.5.2021
Maissi ’Sweet Nugget
Basilika / Harkitsen suorakylvöä toukokuun lopulla kasvihuoneessa ruukkuihin
Tomaatti ’St Pierre’ / Kylvetty 27.3.2021 / Koulittu 1.5.2021
Tomaatti ’Moneymaker’ / Kylvetty 27.3.2021 / Koulittu 1.5.2021
Kirsikkatomaatti ’Red Cherry’ – siemenet hankintalistalla
+ Kirsikkatomaatti ’Zuckertraube’ / Kylvetty 27.3.2021 / Koulittu 1.5.2021
Lehtikaali ’Half Tall’ / Harkitsen suorakylvöä, sillä talven yli selviytyi kaksi taimea viime kesältä
Kesäkurpitsa ’Diamant F1’ / Kylvetty 1.5.2021
Kurpitsa – ’Gele Reuzen’ / Kylvetty 1.5.2021
+ Purjo ’Autumn Giant’ / Kylvetty 27.3.2021 – kylvö epäpnnistui
+ Tomaatti ’Roma’ / Kylvetty 27.3.2021


Visiitilläni paikalliseen Hankkija -myymälään viime viikon lopulla käänsin vielä täysin kelkkani perunalajikkeiden suhteen! Olin alun perin päättänyt kylvää tänäkin vuonna hyväksi havaittua ’Timoa’ varhaisperunana ja ’Annabellaa’ toisena lajikkeena, mutta lopulta palasin kotiin kassissani 2,5kg ’Siikliä’ ja 5kg ’Mozartia’ – molemmat meille uusia lajikkeita.


…Tai noh, siikliä on kasvatettu isäni puutarhassa, eli sinällään tuttu lajike, mutta uusi tuttavuus täällä omalla kasvimaallamme.


’Mozart’ -perunaan, joka on punakuorinen ja isohko kooltaan, päädyin koska sen lupaillaan olevan herkullinen uuniperuna – eli juuri sitä mitä tältä varhaisperunan lisäksi viljeltävältä lajikkeelta toivoimmekin!


Olin ajatellut kylvää jo vappuna harson alle, mutta suunnitelma muuttui ja kylvö jääkin nyt tulevalle Äitienpäivän viikonlopulle. Toiveena tietenkin vielä saada perunat juhannuksena pöytään omasta maasta, joten tämä äiti valmis tarttumaan myös akka-auraan ihan juhlapyhänäkin…!



KUUKAUDEN TEEMA – KASVIHUONEIDEN ESITTELY:


Tämän kuukauden teemana #Omavaraisuus -yhteispostauksessa on kasvihuoneiden esittely.


Haaveilin kunnollisesta, tilavasta kasvihuoneesta vuosia ja kesäkuussa 2019 kohosi viimein tonttimme etelälaidan nurkkaukseen 18m2 kennokasvihuone!


…18m2 kuulosti aluksi todella suurelle, mutta nälkä kasvaa syödessä,
eikä tilaa ole yhtään liikaa, kun tänäkin vuonna sinne on tarkoitus kantaa yli 40 tomaatintaimea!


Huom! Postauksen valokuvat kasvihuoneesta vuosilta 2019-2020.


Kasvihuonetta varten tasoitettiin ensin pohja ja valettiin kunnolliset perustukset. Kasvihuoneessamme siis viljellään ruukuissa ja talvisin tila toimii puutarhavälineiden varastona.


Perustuksia valaessa pidimme mielessä myös suunnitelmaa, että sitten joskus, kun kasvihuone on tiensä päässä, voimme samoille perustuksille rakentaa uuden kasvihuoneen – vaikka vanhoista ikkunoista!


…Toivottavasti siihen on vielä lähemmäs vuosikymmen aikaa, jotta olemme saaneet siihen mennessä vapautettua aikaa muulta piharakentamiselta ja pieninkin lapsi on jo niin iso, että sallii vanhemmilleen laatuaikaa rakennuspuuhien merkeissä…!


Taannoin kasvihuoneen hankintaa suunnitellessa ehdoton kriteeri oli asennettavuus valetun perustuksen päälle. En halunnut maapohjaa monestakin syystä:

  • Tonttimme on vanhaa pellon pohjaa, eli ajoittain todella kuraista ja pehmeää. Hyvää maata viljelyyn, mutta kasvihuonetta sen päälle suoraan sijoittaisi
  • Kasvihuone ajaa meillä myös kesähuoneen virkaa. Tahdoin tilan, jossa voin nauttia vaikka päiväkahvit ystävän kanssa.
  • Betonilattia tekee kasvihuoneesta ryhdikkään oloisen.
  • Kasvihuone on betonilattialla monikäyttöisempi kuin maapohjalla; toimii oleskelutilana sekä talvisin siistinä säilytyspaikkana mm. puutarhakalusteille.
  • Betonilattia varaa myös lämpöä, joten toivon sen hieman pidentävän satokautta syksyllä – ja toisaalta lisälämmittimen avulla varhentavan kasvukautta keväästä.


Halusin kasvihuoneesta mahdollisimman monikäyttöisen, joten ruukuissa ja liikuteltavissa kasvatuslaatikoissa viljely tuntui luontevalle ratkaisulle; en halunnut kiinteitä rakenteita, kuten kasvatuspenkkejä, jotka rajoittaisivat kasvihuoneen muunneltavuutta eri tarpeisiin.


Lisäksi kasvihuoneen kiinteiden kasvatuspenkkien multaa tulee uusia säännöllisesti, jotta mahdolliset kasvitaudit eivät pääse leviämään taimiin, joten syksyllä tyhjennettävät ja pestävät ruukut helpottavat tautien ehkäisyä.


Ruukku- ja laatikkoviljely tuo toki mukanaan omat haasteensa;

  • Kasvualustan on oltava todella ravinteikasta ja lannoittamisesta täytyy huolehtia säännöllisesti, jotta taimet saavat kasvuun ja sadon tuottamiseen vaadittavat rakennusaineet.
  • Ruukkuihin eivät myöskään madot ja muut maaperän pieneliöt pääse luonnostaan möyhimään, joten pussista tulevan kasvualustan on oltava laadukas!
  • Ruukuista haihtuu vesi nopeammin kuin maapohjasta, joten kastelun kanssa on oltava tarkkana.


Kastelen kasvuhuoneessa joko sadevedellä, jota keräämme suureen säiliöön varaston katolta, tai oman kaivon vedellä.


Kylmä kaivovesi ei suoraan oikein sovellu kasteluun, joten päivittäin lasken letkulla kasvihuoneessa olevan tynnyrin täyteen kaivovettä, jossa vesi päivän mittaan lämpenee sopivaksi. Taimet kastelen sitten kastelukannulla, joten päivittäin saa melkoisen tovin viettää kasvihuoneessa.


Sain mieheltä jo tovi sitten lahjaksi kastelujärjestelmän kasvihuonetta varten ja tänä kesänä aion vihdoin virittää sen käyttöön!


Viime keväänä siirsin jo hyvissä ajoin toukokuussa tomaatit kasvihuoneeseen, kun mies löysi minulle lämmittimen käyttöön. Lisäksi suojasin taimet – alkuun ympäri vuorokauden, myöhemmin vain öisin – kietomalla ne harsoihin.


Tomaatit viihtyivät hyvin ja tänäkin vuonna toivon saavani taimet
ennen kesäkuuta taas siirrettyä verannaltamme kasvihuoneeseen.


Ja toisaalta lämmitin jatkoi satokautta myös toisesta päästä: vielä lokakuussa saimme hakea tomaatit salaattiin kasvihuoneesta!


Tänä vuonna aiomme kokeilla lämmittimen sijaan ilmalämpöpumppua kasvihuoneessa.


…Kerrankin voin todeta, ettei sanonta ’suutarin lapsilla ei ole kenkiä’ pidä aina paikkaansa…


Tarkoitus on poistaa toinen kasvihuoneen ovista ja vaihtaa tilalle kiinteä levy, johon ilmalämpöpumpun sisäyksikkö kiinnitetään. Myös ilmavirtaa on tarkoitus ohjata ylöspäin, jottei laite puhalla helteillä jäähdytysilmaa suoraan taimiin.


TOMAATTIEN ISTUTUKSEN JÄLKEEN LÄMPÖTILA
EI SAISI LASKEA ALLE +10C, EIKÄ NOUSTA YLI +27C
– SUOTUISIN LÄMPÖTILA OLISIKIN +20-25C.


Mielenkiintoista siis kokeilla, kuinka kasvihuoneessa tarkoitusta palvelee ilmalämpöpumppu, joka on säädetty automaattisesti pitämään yllä optimaalinen lämpötila.


Tulen tähän kokeiluun palaamaan blogissa pitkin kesää ja syksyä,
jakaen kokeilussa huomatut edut ja mahdolliset haitat.


Viime kesänä sain kasvihuoneeseen puuritilöitä, joilla sain nostettua ruukut irti alta päin lämmittävästä betonilattiasta – helpotti hieman kastelun suhteen.


Lisäksi verhosin seinustat harsoilla, jolloin kasvihuoneeseen tuli valoa riittämiin, mutta aurinko ei paahtanut taimia näännyksiin. Tämän aion tehdä tulevinakin vuosina!


Tällainen siis meidän kasvihuoneemme!


…Vielä puuhaa riittää näin toukokuussa, ennen kuin saan sinne taimia nostettua: odottelen hetkeä, että pääsisin tyhjentämään talven ajan varastona toimineen kasvihuoneen ruukuista, pihakalusteista ja koriste-esineistä….


*****


TÄMÄ POSTAUS ON OSA 
OMAVARAISUUS -TEEMALLA KIRJOITETTUA SARJAA.


#Suuntanaomavaraisuus -sarjasta lisätietoja löytyy https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-sarja/


Sarja julkaistaan joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 9.00 ja sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi

Kasvuvyöhyke 1


Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kasvihuoneikkunoista/


Apilan kukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-5-kasvihuone/


Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/05/kasvihuoneunelmia.html


Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisuus-toukokuu-2021.html


Toivola puutarha https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/05/haavelua-kasvihuoneesta.html


Kasvuvyöhyke 2


Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/05/toukokuu-2021.html


Urban farming kotitarveviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/05/kausarin-halpa-mutta-toimiva-versio.html


Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/05/nayton-paikka.html


Keittiössä, kotona ja puutarhassa https://blogit.meillakotona.fi/keittiossakotonajapuutarhassa/suuntana-omavaraisuus-kasvihuone/


Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/05/siemenet-valmiina-kevaan-kylvoihin.html


Kasvuvyöhyke 3


Tsajut https://tsajut.fi/?p=4858


Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21188


Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/05/omavaraisuutta-vuodelle-2021-toukokuu.html


Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/05/kasvihuoneet.html


Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html


Caramellia https://caramellia.fi/toukokuu-2021/


Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/05/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-3.html


Torpan tyttö https://torpantytto.com/2021/05/03/kasvihuone-vai-ei-kasvihuonetta-jahkailun-ennatyksia/


Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=755


Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-5.html


Kasvuvyöhyke 4


Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/05/unelmana-omavaraisempi-elama.html


Korkeala https://www.korkeala.fi/kasvit-niin-huoneessa-kuin-pihalla-toteutuneet-ja-haaveissa/


Kasvuvyöhyke 5


Puutteela https://puutteela.com/?p=681


Kasvuvyöhyke 7


Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/05/03/toukokuu-21-kasvihuone/

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *