PUUTARHA / GARDEN

MEHIKASVIEN TALVEHTIMINEN VYÖHYKKEELLÄ III (MÄNTSÄLÄ)


Kiitos maaliskuussa syntyneen uuden perheenjäsenen, tein jo alkuvuodesta lupauksen, että tänä kesänä koetan ottaa rennommin pihan ja puutarhan kanssa. …Nooh, vähän vaihtelevalla menestyksellä lupauksessa pysytty…


Kipuilen suoraan sanottuna melkoisesti ajan riittämättömyyden kanssa, sillä en kerta kaikkiaan osaa antaa vain pihan olla – edes tätä yhtä kesää! Nyt olen sentään saanut rajattua hyötykasvien viljelyt minimiin ja pyrkinyt enemmänkin pitämään jo olemassa olevat lajikkeet – pensasmustikat, mansikat, hedelmäpuut sekä puutarhavadelmat ja lukuisat marjapensaat – hengissä ja hyvinvoivina.


Tein myös lupauksenlähinnä itsellenietten tänä vuonna osta yhden ainoata perennaa, sillä tänä keväänä tehtyjen viimeisten pihanmuokkausten alta piti perennapenkkejä purkaa ja siirtää kasveja sivummalle odottamaan sijoitusta uusiin penkkeihin. Tuokin työ edelleen kesken ja uusia kukkapenkkejä perustamatta, joten puutarhamyymälöissä olen kiertänyt perennahyllyt mahdollisimman kaukaa.


…Ja silti muutaman pelargonian ostin terassille piipahtaessani Rustan puutarhamyymälässä, sekä kolme uutta mehikasvia suureen kivikkopengerrykseen, jonka pehmentävää ’verhoilua’ kasvein aloitin viime keväänä.


Viime kesänä, kun kerroin tuon kyseisen kivikon mehikasveista,
pyydettiin minua palaamaan aiheeseen talven jälkeen
– mehikasvien talvenkestävyys (vyöhyke III) tuntui kiinnostavan monia.



Viime keväänä hankituista mehikasveista enemmän juttua alla olevasta linkistä:


SUUREN KIVIPENGERRYKSEN MAISEMOINTIA MONIVUOTISIN KIVIKKOKASVEIN



Keräsin alle valokuvin kivipengerryksen kasveista koosteen per lajike.


Ensimmäisenä on aina valokuva kasvista toukokuulta 2020 juuri istutettuna,
sitten kesän 2020 kukinnasta (jos kukki) ja lopuksi valokuva talvehdinnan jälkeen kesäkuussa 2021.

Osa mehikasveista talvehti erinomaisesti, osa katosi kivikosta kokonaan – ja löysinpä kivikon kolosia tutkiessa myös yhden mysteerikasvinkin, jonka nimi on kokonaan kateissa!



MEHITÄHTI ’Bicolor


Kaipaa kuivan ja niukkamultaisen kasvupaikan. Viihtyy auringossa ja voi kukkia läpi vuoden.


MEHITÄHTI TOUKOKUUSSA 2020:


MEHITÄHTI KESÄKUUSSA 2021:




LYYDIANMAKSARUOHO


Lyydianmaksaruoho kasvaa ~5-10cm korkeaksi ja sen lehdet voivat muuttua kasvuolosuhteista riippuen punertaviksi. Kivikkokasvi, joka on arka talvimärkyydelle. Kaipaa kuivan ja niukkamultaisen kasvupaikan. Viihtyy auringossa tai puolivarjossa.


LYYDIANMAKSARUOHO TOUKOKUUSSA 2020:


Kukinta kesäkuussa 2020:


LYYDIANMAKSARUOHO KESÄKUUSSA 2021:


Tähän ei olekaan valokuvaa, sillä jostain syystä en enää löytänyt kyseistä kasvia kivikosta!! …Ei ehkä siis selvinnyt talven yli…?



MYSTEERIKASVI


Kivikossa kasvaa ns. ’Mysteerikasvi’, sillä minulta ei löydy mitään merkintää muistiinpanoistani, minkä mehikasvin olen tähän kyseiseen kivenkoloon istuttanut!


Olen kasvin kuitenkin kuvannut viime kesänä kukkivana ja se on talvehtinut hienosti, joten hyvä lajikevalinta selvästi, mutta nimi tälle siis hukassa. Tunnistatko lajikkeen…?


Kukinta kesäkuussa 2020:


KESÄKUUSSA 2021:





ESPANJANMAKSARUOHO


Espanjanmaksaruoho on tavallisesti yksivuotinen kasvi. Espanjanmaksaruoho voi kasvaa jopa 15cm korkeaksi ja kukkii heinä-elokuussa runsain valkoisin kukkasin. Sietää paahtavaa aurinkoa ja kuivuutta.


ESPANJANMAKSARUOHO TOUKOKUUSSA 2020:


ESPANJANMAKSARUOHO KESÄKUUSSA 2021:





LUSIKKAMAKSARUOHO ’Pulpureum

LUSIKKAMAKSARUOHO TOUKOKUUSSA 2020:


Kukinta kesäkuussa 2020:


LUSIKKAMAKSARUOHO KESÄKUUSSA 2021:


Tämäkin lajike oli kadonnut kokonaan kivikosta – en siis löydä sit mistään, vaikka kuinka tutkin jokaisen kivenkolosen!



MANTSURIANMAKSARUOHO ’Variegatum

MANTSURIANMAKSARUOHO TOUKOKUUSSA 2020:


Kukinta kesäkuussa 2020:


MANTSURIANMAKSARUOHO KESÄKUUSSA 2021:





KESÄN 2021 UUTUUDET


Tänä keväänä samaiseen kivikkoon istutetut kaksi uutta mehikasvilajiketta ovat kattomehitähti sekä seittimehitähti. Jännityksellä seuraan, millaisiksi nämä kehittyvät kasvaessaan tai mahtavatko kukkiva?


TOUKOKUU 2021 – KATTOMEHITÄHTI


TOUKOKUU 2021 – SEITTIMEHITÄHTI





Näistä kasveista ehdoton suosikkini ja lajike, jota aion ostaa lisää kivikkoon, jos suinkin löydän jostain myymälästä – on näin vuoden kasvun seuraamisen perusteella espanjanmaksaruoho. Pidän kasvin tavasta levittäytyä kivikkoon istutuspaikan reunoja myöten ja muodostaa kauniin ’täytteen’ koloon.


Toinen suosikkini on mantsurianmaksaruoho, sillä se säilyi kauniin rehevänä ja pidin sen punertavasta kukinnasta. Se sopisi vaikka perennapenkin reunaankin kauniisti!


Rohkaistuin itsekin näiden kokeilujen pohjalta ja aion tosiaan hankkia lisää mehikasveja pihamme pengerryksiin tulevina kesinä. Ja ovathan ne helppohoitoisiakin!



Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *