DIY EKOLOGISUUS OMAVARAISUUS PUUTARHA / GARDEN

DIY – uusiokäyttöideoita esikasvatukseen


Kohta käännytään jo kolmannen esikasvatuskuukauden puolelle tässä tuvassa. Ensimmäiset siemenet kylvettiin jo hieman ennen maaliskuun puoliväliä, seuraava kierros huhtikuun puolenvälin tuntumassa ja kolmas erä odottaa vielä toukokuun ensimmäisiä viikkoja.


Urakka on siis reilusti voiton puolella jo esikasvatuskylvöjen suhteen, mutta useampi kymmenen siemenpussia (kuva alla) odottaa verannalla vielä suorakylvöä kasvimaalle ilmojen lämmettyä pysyvästi.


Täytyi oikein mielenkiinnosta ottaa kynä ja paperia mukaan verannalle, kun menin kylvöjä kastelemaan ja kirjata ylös tämän hetken tilannetta itäneiden lajikkeiden osalta – olen nimittäin jo itse pudonnut kärryiltä taimien lukumäärän suhteen…!


Mitä meillä siis kasvaa nyt?

  • 30 Tomaattia ’St. Pierre’
  • 13 Kirsikkatomaattia ’Red Cherry’
  • 7 Amppelitomaattia ’Romello
  • 22 Isoauringonkukkaa (perinteinen, korkea lajike)
  • 9 Auringonkukkaa (perinteinen, matala lajike)
  • 12 Isoauringonkukkaa ’Double Sunking
  • 9 Maissia
  • 11 Purjoa
  • 6 Lehtikaalia
  • 9 Mustakaalia (lehtikaali)
  • 6 Melonia
  • 8 Punapäivänkakkaraa
  • 10 Ryhmäsamettikukkaa
  • 8 Tuoksuhernettä
  • 12 Aitoelämänlankaa


Huh, tiesinhän minä, että taimia on hurjasti, mutta tuo tämän hetken lukumäärä – 172 TAIMEA – räjäytti juuri tajuntani!


…Voi olla, ettei ihan jokaista taimea ehdi ulkoiluttamaan ennen kasvimaalle/kasvihuoneeseen viemistä…!


Olen aiemminkin kertonut, kuinka suosin esikasvatuksessa lähes poikkeuksetta ainoastaan uusiokäytettyjä taimiastioita – en muista koska olisin ostanut esimerkiksi kylvöruukkuja kaupasta.


Tuolta jutun ensimmäisestä valokuvasta näkyykin, kuinka mm. viili-, jogurtti- ja hunajapurkit ovat pesun kautta päätyneet esikasvatuskäyttöön. Ne ovat loistavia astioita, kunhan muistat tehdä pohjaan reiän tai useamman, jotta vesi ei jää seisomaan purkin pohjalle.


Parhaita kylvöastioita ovat mielestäni – kananmunakennojen ohella talous- ja wc-paperirullista taitellut pikkukipot (kuvat alla). Miksikö?

  • Rullia kertyy melko lyhyessäkin riittävät määrät useiden lajien esikasvatukseen; yhdestä wc-paperirullasta saa 2, talouspaperirullasta 4 astiaa.
  • Astiat on nopeaa ja helppoa taitella, ja tähän puuhaan voi houkutella vaikka lapsetkin!
  • Astia hajoaa ja maatuu, joten kouliessa taimen voi istuttaa astiassaan suoraan isomman ruukun multaan/kasvimaalle.
  • Suurin osa kasveista jaksaa puskea juurensa läpi kastelussa pehmenneen kartongin, mutta tarvittaessa kouliessa on helppo avata astian pohjaa juuria varten.
  • Perinteisenä pihinä (vai puhtaasti kustannustehokkaana?) ihmisenä minua harmittaa suuresti, jos olen kylvänyt siemenet suoraan isompaan ruukkuun eikä mitään idä – koko ruukun multa menee pahimmillaan hukkaan! Näihin astioihin menee vain pieni määrä taimimultaa, mutta se riittää taimelle loistavasti koulimiseen saakka.
  • Astioihin on helppo merkitä tussilla kylkeen, mitä lajiketta mihinkin olet kylvänyt – et tarvitse erillisiä kylttejä kylvövaiheessa.


Riittävän monta syytä jättää taimiruukut kaupan hyllylle!



Kuinka taittelen kylvöastian?


Jos nämä rullista taitellut kylvöastiat eivät ole sinulle vielä tuttuja, niin kurkkaa alla olevista valokuvista leikkaus ja taitteluohjeet:

  • Leikkaa wc-paperirulla kahteen osaan tai vastaavasti talouspaperirulla neljään osaan.
  • Leikkaa rullan toiseen päähän neljä viiltoa tasaisin välein (kuva yllä). Viiltojen pituus ~1-1,5cm. Mitä pidemmät viillot, sitä haastavampaa on taitella pohja kasaan, ja vastaavasti mitä lyhyemmät viillot, sitä suurempi aukko jää pohjaan keskelle. Kokeilemalla löydät itselle sopivan viillon pituuden.
  • Taittele yksi pohjan pala kerrallaan kohti rullan keskustaa.
  • Taita viimeinen pala toisesta reunasta edellisen taitteen alle ja jätä toinen reuna seuraavan palan päälle (kuvat yllä ja alla).


Hetkessä sinulla onkin reilun 2cm korkuinen kylvöastia!


Olen itse kylvänyt tällaisiin kaikkea maissista tomaatteihin ja kesäkurpitsoista meloneihin. Vahvakasvuisten lajikkeiden kanssa kouliminen kannattaa tehdä ajoissa, sillä esimerkiksi kurpitsalle – tai jopa maissille – astia jää nopeasti pieneksi.


Tänä keväänä huomasin taas, että itäneen maissintaimen ollessa vielä ~1cm korkuinen, puski jo useamman sentin mittainen juuri ulos kylvöastian pohjasta!


Kuten tuolla aiemmin jo totesinkin, myös kananmunakennot (kuva alla) ovat ehdottomia suosikkejani esikasvatuksessa – ja lähestulkoon täysin samoista syistä kuin wc- ja talouspaperirullista taitellut astiat.


Lähes yhtä vaivattomia ja niin ikään maatuvia uusiokäyttöastioita ovat sanomalehdistä rullatut kylvökipot (kuva alla).


Näiden taitteluun on varmasti yhtä monta tapaa, kuin on askartelijaakin, mutta itse noudatan näinkin yksinkertaista metodia:

  1. Leikkaan sanomalehden sivuja ~10cm levyisiksi liuskoiksi (sivun pituussuunnassa).
  2. Rullaan liuskat tötteröiksi, joiden halkaisija on palttiarallaa sama kuin esimerkiksi wc-paperirullassa.
  3. Noudatan samaa leikkaus ja taitteluohjetta (ohje yllä), kuin wc- ja talouspaperirullienkin kanssa.
  4. Asettelen rullat tyhjinä kylki kylkeen muovirasiaan tai sivulta auki leikattuun maitopurkkiin (tai muuhun vedenpitävään, reunalliseen astiaan). Täytän mullalla ja kylvän siemenet.


Rinnakkain, kylki kylkeen asetellut sanomalehtiastiat tukevat toisiaan ja rullat pysyvät paremmin kiinni kuin yksitellen vaikka lautaselle aseteltuna.


Suosikkini erityisesti tomaattien esikasvatukseen on puolestaan (oman kanalan) kananmunankuoret(kuva alla)!


Kevättä kohti kerään esikasvatusta varten kuoria ja pyrin napauttamaan kaikki ruuanlaitossa ja leivonnassa käytetyt kananmunat auki aivan munan ylälaidasta, jolloin mahdollisimman suuri osa kuoresta jää ehjäksi kupiksi.


Kylvöajan tullen täytän kuoret mullalla, kylvän siemenet, kostutan sumuttamalla ja säilytän kuoria esimerkiksi munakennossa, jossa ne pysyvät helposti pystyssä.


Kun tomaatit ovat itäneet ja on aika koulia taimet, napautan kevyesti muutaman palan irti kuoren alaosasta juuria varten ja istutan taimet kuorien kanssa suoraan ruukkuun. Kuori lannoittaa taimea sen kasvun ajan ja maatuu vähitellen mullan sekaan.


Hyötykäytän myös taimikylteissä kaikki kierrätettävissä olevat materiaalit, mutta nuo kyltit ovatkin jo oman postauksensa arvoinen juttu.


Lisäsin tuohon alle pari kuvaa erilaisista tavoista merkitä taimia, mutta enemmän aiheesta myöhemmin täällä blogissa ja…


…Huomenna klo 12-14 Keran Suomalaisen Kirjakaupan ja Keski-Uudenmaan Blogit – KUBLO:n järjestämässä Puutarhalauantai -tapahtumassa!


Tapahtumasta lisää tietoa alempana tässä jutussa, sekä mm. Villa Kotirannan ja KUBLO:n Facebook -sivuilla!



Tervetuloa kuuntelemaan, juttelemaan ja istuttamaan ikioma taimiruukku kanssamme!



********


TERVETULOA HUOMENNA
KAIKILLE AVOIMEEN
PUUTARHALAUANTAI -TAPAHTUMAAN!


Keski-Uudenmaan blogit – KUBLO sekä Suomalainen Kirjakauppa järjestävät Keravalla lauantaina 27.4. klo 12-14 kaikille puutarhasta, hyöty- ja kotitarveviljelystä kiinnostuneille avoimen puutarha-aiheisen Puutarhalauantai-tapahtuman. Kauppakeskus Karusellin (Kauppakaari 10) kirjamyymälä täyttyy yhden lauantain ajaksi muhevasta mullasta, erilaisista siemenistä, istutusruukuista ja taimikylteistä sekä vihertävästä puutarhatunnelmasta.


Tule kolmen huippubloggaajan kanssa istuttamaan itsellesi oma taimiruukku ja kysy samalla kaikki mieltäsi polttavat puutarhaniksit ja vinkkivitoset ovella olevaan puutarhakauteen.


Puutarhalauantaina sinun kanssasi ovat ja vinkkejä jakavat:


hortonomi Sari Weckström Sarin puutarhat -blogista (https://sarinpuutarhat.blogspot.com/)
luomupuutarhuri Maria Luomulaakso-blogista (https://luomulaakso.fi/) sekä
– kotitarveviljelijä Satu Villa Kotiranta -blogista (https://www.villakotiranta.fi/).


Tutustu Puutarhalauantain aikana myös Suomalaisen Kirjakaupan laajaan puutarha-aiheiseen kirjatarjontaan.


Kublon ja Suomalaisen Kirjakaupan Puutarhalauantai-tapahtuma on ilmainen ja avoin kaikille. Lämpimästi tervetuloa!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *