EKOLOGISUUS LIFESTYLE OMAVARAISUUS PUUTARHA / GARDEN

KOTIPUUTARHURIN KUULUMISIA [#OMAVARAISUUS, OSA 10/2020]


Tänään, kun pitäisi jo rustailla päivitystä marraskuun #omavaraisuus -julkaisuun, sain vihdoin aikaiseksi kirjoittaa loppuun tämän lokakuun katsauksen… Voi siis olla, että marraskuun julkaisua joudutte niin ikään hetken odottamaan…


Arki täällä maalla on vienyt taas niin mennessään. Jotenkin sitä helposti ajattelisi, että kun koronan vuoksi joutuu/saa tehdä töitä pääsääntöisesti etänä kotikonttorilta, niin aikaa jäisi enemmän pihalla puuhastelulle, mutta omalla kohdalla nuo etäpäivät ovat niin intensiivisiä, että koneen sulkiessa tuntuu koko kroppa vaativan kaatumista sohvalle.


Toki aina tämä loppusyksy on itselleni sellaista kitkuttelun aikaa puutarhahommien kanssa ja hieman jo kaihoisasti taas odottelen, notta tulisipa lumi ja voisi hyvällä omatunnolla heittää puutarhahanskat varaston perälle…


Mutta hei – päivän aiheeseen!


Lokakuu ja aika kurkistaa menneeseen kasvukauteen,
oppeihin kesän varrelta sekä saatuun satoon!


Listaus kasveista ja esikasvatettujen taimien määristä keväältä löytyy alla olevasta #omavaraisuus -teemapostauksesta toukokuulta:


Toukokuun lavoihin suorakylvetyistä lajeista löydät listauksen #omavaraisuus -teemapostauksesta kesäkuulta:




Tänä vuonna avokasvimaan hyötysuhde
oli meidän perheemme tarpeisiin juuri täydellinen!


Alla olevassa valokuvassa
– Vasemman reunan harson alla on porkkanarivit (’Berlicum’, ’Cosmic Purple’, ’Amsterdam’, ’Mokum F1’)
– Toinen harsorivi vasemmalta on hernepenkki, johon kolmeen pitkään riviin kylvin ’Kelvedon Wonder’ -lajiketta.
– Vasen alanurkka (violetilla merkitty) käytettiin lehtikaalin (’Halftall’) taimille.
– Oikeassa reunassa kaksi pitkää penkkiä harson alla on ’Timo’ -perunaa.
– Keskellä ylhäällä vihreällä merkitty viisi poikkiriviä ’Annabella’ -perunaa.
– Etualalla keskellä punaisella merkitylle alueelle istutin lehtikaalia, kurpitsaa (’Centenaar’) sekä auringonkukkia.


Kaikkea tuli juuri sopiva määrä meidän tarpeisiimme! …Tai noh, lehtikaalia ehkä liikaakin…


Ja vaikka istutin kurpitsat aivan avokasvimaan länsireunaan (kuva alla), vaelsivat ne salakavalasti perunanvarsien seassa kasvimaan itälaidalle ja asettuivat mieheni kiusaksi pötköttelemään keskelle ’Annabella’ -penkkejä…!


…Olen saanut mieheltä melko vahvaa ohjeistusta ensi kesänä aidata kurpitsat omalle puolelleen ja ohjata niiden leviämistä hallitusti… 🙂


Yllä olevan kuvan vasemmassa ylälaidassa odottavat kanalan syyssiivouksesta kärrätyt pehkut lantoineen kasvimaan tyhjässä reunassa (perunat syöty tuolta puolelta kasvimaata jo alkukesästä) syksyistä kasvimaan kääntämistä. Saavat perinteiseen malliin jäädä pehkut kanankakkoineen mullan sekaan maatumaan talven ajaksi.


Päälle kippaan vielä kaikki haravoidut lehdet, jotka jäävät lavojen täyttämisestä yli.


Tomaattisato oli tänä vuonna melko hyvä – noh, nelisenkymmentä taimea kasvihuoneeseen kaikkiaan mahdutinkin ja osan jouduin vielä jättämään avokasvimaallekin – mutta silti en päässyt tavoitteeseeni, että olisin saanut säilöttyä oman sadon tomaattimurskaa pakastimeen…


Satoa saatiin mahan täydeltä ja arjen ruokiin riittämiin – ja yhä edelleen lisälämmittimen avulla tomaatteja kypsyy kasvihuoneessa (kuva yllä) – mutta mitenkään ylimitoitettu sato ei silti ollut, vaikka taimien määrää vähän jännitinkin.


Oppina ensi vuodelle se, että jos säilöttäväksi asti satoa haluaa, niin enemmän isoja tomaatteja tuottavia lajikkeita, kuten ’St.Pierre’ ja vähemmän kirsikkatomaatteja. Nyt lajikkeiden suhde oli ehkä liikaa kirsikkatomaatti -painotteinen, eli suurin osa sadosta meni napostellen. Toki ei sekään huono asia ollut!


Ulkona kasvavat taimet (kuva alla) eivät ehtineet satoaan kypsyttää, joten keräsin raakileet sisälle jatkamaan kypsymistään ja niillä on vähitellen päästy myös herkuttelemaan.


Paljonko lokakuun loppuun mennessä on säilötty oman kasvimaan ja puutarhan, sekä lähimetsien satoa talven varalle?


17l Mustikkaa pakastettuna (10l ostettu, 7l itse kerätty)
5l Mustikkahilloa (itse kerätyistä marjoista)
5l Raparperi-pensasmustikkahilloa (omat raparperit, äidin pensasmustikoita)
0,4l Omenahilloa (omista omenoista)
3l Omenasosetta leivontaan (omista omenoista)
90l Omenamehua (omista omenoista puristettuna)
5l Lehtikaalia tuoreena pakastettuna
0,5l Pinaattia pakastettuna
0,5l Mansikkaa pakastettuna
8,5l Keltasipulia silputtuna pakastettu
3l Punasipulia silputtuna pakastettu
8l Hernettä pakastettuna
3l Kesäkurpitsaa soseutettuna pakastettu
1,2l Härkäpapua pakastettuna
6l Karviaisia pakastettuna (isän puutarhasta kerätty)
2l Punajuurisosetta pakastettuna (isän kasvimaalta)
1 Iso lasipurkillinen punasipulia kuivattuna rouheena
½ Iso lasipurkillinen lehtikaalia jauheena
0,5l Ruohosipulia pakastettuna
Raparperia pilkottuna pakastettu
2l Raparperihilloketta pakastettuna leivontaan
2l Kurpitsasosetta (urakka vielä kesken)


…Ja säilöminen jatkuu vielä marraskuunkin puolelle!


Kasvimaalla odottaa säilömistä edelleen mm.


Persilja pakastamista
Yksi kurpitsa keittämistä soseeksi ja pakastamista
Ruohosipulia pitäisi vielä pakastaa lisää talven keittoja varten
Lehtikaalisatoa on runsaasti säilöttäväksi


Ruusupapu (kuvat yllä) oli tänä vuonna uutuus puutarhassani – ja miten ihana sellainen!


Alunperin kylvin ruusupapua ihan vain helppokasvuisuuden vuoksi – hakusessa oli siis kukkiva köynnös, joka kasvaisi runsaana ja muodostaisi muhkean holvikaaren lavakasvimaalle viritettyihin metallitukiin.


Plussana saimmekin aivan huikean papusadon!


Olemme nyt syöneet ruusupapuja mm. uunikasvisten seassa. Ryöppäsin pavun kevyesti ennen uunivuokaan muiden kasvisten sekaan laittamista ja paistoin kevyesti öljyttyinä ja kuivatulla basilikalla maustettuna (kuvat alla). NAM!


Tänä vuonna tillisato oli todella säälittävä – yhtään tilliä en saanut pakastimeen asti, mutta onneksi viime vuotisia on vielä hieman jäljellä. Rakastan lohen kanssa hapanimelää, kylmää kastiketta, johon olennaisena osana kuuluu tilli mausteena. Toivottavasti en joudu ensi talvena turvautumaan kaupan tilliin…


Samoin pinaattisato epäonnistui suuresti. Kylvin vielä kahteen laatikkoon kahta eri lajiketta – ’Nores’ ja ’Bazaroet’ – mutta ainoastaan Noresta saatiin kertaalleen pinaattilettuainekset ja puoli litraa ryöpättyjä lehtiä pakastimeen… ’Bazaroet’ kasvoi kitumalla ja muutamia lehtiä sain Noreksen sekaan lavasta talteen…


Ensi vuonna saatan pyhittää hyvin mehevästä avokasvimaastani kulmauksen pinaatille, sillä lehtikaalia kasvatan ensi kesänä huomattavasti maltillisemmin! Vaikka lehtikaalia meillä menee kesäkaudella useita lehtiä salaatinkin seassa jokaisena päivänä, on tuo ’Halftall’ -lajike todettu nyt useana vuotena niin runsassatoiseksi, että vähempikin taimimäärä riittää. Pinaattia en sen sijaan ole koskaan onnistunut kasvattamaan liikaa….


Tämän kesän iloisia yllätyksiä oli mm. jo ensimmäisenä kasvuvuonnaan pientä satoa tuottanut suklaakirsikka, sekä mansikka, jota ensimmäistä kertaa saimme hieman jopa pakastimeen asti omasta maasta!


Tänä kesänä myös laajensin mansikkamaata – lähes kolminkertainen määrä taimia löysi paikkansa tiilimuurin reunalta heti keväällä ja suurin osa taimista tuotti jo kesällä ensimmäiset naposteltavat.


Ensi kevään puuhana onkin uusia vanha mansikkapenkki ja vaihtaa lähes kaikki taimet uusiin. Taisi olla nyt jo kolmas kesä kyseisillä vanhoilla taimilla ja sen huomasi kyllä – osa suurimmista pensaista ei enää tuottanut juuri lainkaan satoa.


Piha myös koki pientä muokkausta menneen kesä aikana, kun tonttia pengerrettiin useampaan eri tasoon. Näin saimme mm. pensasmustikoille oman vyöhykkeen ylimmän pengerrystason reunaa myötäillen.


Enemmän juttua pengerryksistä löytyy alla olevasta linkistä:


RINNETONTIN MUOKKAUSTA KIVIPENGERRYKSIN (2.5.2020)


Alla kolme valokuvaa, otettuna toukokuun alussa, toukokuun lopussa, sekä lokakuun alussa – hieman muuttui ilme myös keväällä kylvetyn ruohoalueen myötä!

2.5.2020
31.5.2020
4.10.2020


Ihmeellisen pitkä ja ihana ollut tämä lokakuu tänä vuonna.


Vähän sateita,
mutta paljon myös aurinkoa,
rapsakoita aamuja
ja jopa ensimmäiset lumisateet!


Kisaväsy painaa jo kasvimaan touhujen kanssayhä edelleen kasvihuone odottaa tyhjentämistä ja siivousta, sekä avokasvimaa odottaa kääntämistä – ja kovasti odottelen runsaslumista talvea, joka peittäisi alleen puutarhan ja soisi muutaman kuukauden mittaisen, ansaitun talviloman viljelyaatoksista.


****

TÄMÄ POSTAUS ON OSA OMAVARAISUUS -TEEMALLA KIRJOITETTUA SARJAA.


#Suuntanaomavaraisuus -sarjasta lisätietoja löytyy https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-sarja/


Sarja julkaistaan joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 9.00 ja sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi


Vyöhyke 1

Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2020/10/05/urbaania-omavaraisuutta-sato-2020/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/yksinkertaistaelamaa/

Vyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/10/mita-taman-vuoden-sadosta-opittiin.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/10/satokauden-tilinpaatos.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-osa-10-2020/

Caramellia https://caramellia.fi/?p=2182

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/10/suuntana-omavaraisuus-osa-10-sadonkorjuu.html

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=20521

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/10/unelmana-omavaraisempi-elama-sadonkorjuu.html

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *