EKOLOGISUUS OMAVARAISUUS PUUTARHA / GARDEN

Kurkistus puutarhapäiväkirjaani ja viime vuoden opit jakoon

Villa Kotirannassa esikasvatuskausi ei vielä näin helmikuun alussa ole lähtenyt käyntiin.


Kirjoitin helmikuun Omavaraisuus -teemaisessa yhteispostauksessa, että täällä esikasvatusta olen suunnitellut alkavaksi vasta maaliskuussa, mutta kieltämättä tomaatin kanssa olen alkanut harkita jo toimenpiteitä helmikuun lopulle.


Helmikuun talviloma sotkee varmasti monessa perheessä esikasvatustouhuja, jos suinkin suunnitelmissa on poistumista kotikulmilta päivää, paria, pidemmäksi aikaa. Tai ainakin kastelupuuhiin pitäisi järjestää apujoukkoja…


Koska siemenet odottelevat edelleen pakkauksissaan ja kylvömultakin on vielä kaupan hyllyllä, on hyvä aika istahtaa alas puutarhapäiväkirjan kanssa ja tutkailla läpi muistiinpanot viime vuodelta – mikä onnistui, mikä oli haastavaa, mitä opin ja mitä olin suunnitellut tekeväni tänä kesänä?


Lisäksi alkuviikosta Omavaraisuus -postauksen kommenteissa oli kyselyä puutarhapäiväkirjani merkinnöistä, joten päätin laittaa muistiinpanojani jakoon – ehkä näistä on iloa, hyötyä taikka inspiraatiota jollekin toisellekin kotipuutarhurille!


Opit vuodesta 2018 olivat:


Hundreds & Thousands -amppelitomaatti oli loistohankinta, mutta istutettava heti isompaan ruukkuun tai lavan reunaan! Ravinteet loppuvat nopeasti amppeliruukusta.


Porkkanapenkkiin ei kehäkukkaa. Tukahduttaa helposti porkkanat alleen.


Lehtikaalia eri puolille kasvimaata! Ötökät tuhoavat helposti koko sadon, jos löytävät kaikki taimet lähekkäin.


Kukkakaali ja parsakaali olisi viljeltävä harson alla koko kesän tuholaisilta suojassa.


Kurpitsat ja kesäkurpitsat ainoastaan lavan reunoille kasvimaan ulkoreunalle. Varret valtaavat muuten koko kasvimaan!


Auringonkukkaa vaikka joka lavan reunaan! Piristää syksyllä jo muuten nuupahtanutta kasvimaata.


Ajatukset tulevaan puutarhavuoteen 2019 olivat:


Tänä Kesänä hankin pensasmustikan taimet (8kpl) ja istutan ne miehen rakentamiin kasvatuskehikoihin.


Pensasmustikalle kuorikate.


Sora lavapuutarhan käytäville.


Omenapuiden leikkaus vasta syksyllä.


Laajennan mansikkamaata viime kesän taimien rönsyistä.


Halusin toteuttaa puutarhaan vuonna 2019:


Raparperin lehdistä puutarhaan betonilaattoja.


Niin muhkean ja suuren liljapenkin, että raaskin noutaa liljoja myös sisälle majakkoon.


Monta suojaisaa nurkkausta hiljentymiseen, vaikka kahvien merkeissä tai kirjan kanssa.


Hankintalistalla puutarhaan vuonna 2019 oli:

  • Kirsikkapensas
  • Pilariluumu
  • Päärynäpuu (jäi hankkimatta)
  • Puutarhavadelma
  • Pensasmustikka (jäi hankkimatta)


Nostoja päiväkirjan sivuilta kasvukauden touhuista ja havainnoista puutarhassa 2019:


MAALISKUUSSA sää saattoi vaihdella hurjasti: Eräänä aamuna -19C, seuraavana +1,5C… Aurinkoista pakkassäätä, sitten ihan vesikeli, kohta lumipyryä…


25.3.2019 alkoi sataa taas lunta, vaikka viikonloppua oli todella lämpimiä keväisiä päiviä ja lumet lähteneet jo hyvin sulamaan.


HUHTIKUUSSA pääsiäistä vietettiin lähes helteisissä tunnelmissa. Mielestäni kuulin jo pääskysten säksätystä!


Kesäkukkapenkistä nousee sipulikukkia, jotka kesällä 2018 maahan istutin ja jotka jo täysin unohdin. Ei mitään muistikuvaa lajikkeista….


Kanat pääsivät jo huhtikuun alkupuolella nauttimaan ulkoilusta.


26.-27.4.2019 viikonloppuna puhkesi lehdet puuhun ja ruoho alkoi vihertää.


Huhtikuun lopussa yli 170 taimea oli jo verannalla kasvamassa!


TOUKOKUUN ensimmäinen puolikas oli hurjan epävakainen sään puolesta. Öisin lämpötilat menneet pakkaselle, satanut lunta ja vettä. Aurinkoisetkin päivät olivat tuulisia ja viileitä.


Toukokuun puolessa välissä puhkesi luumupuu ja syreeni kukkaan.


Piharakentaminen jatkui toukokuussa kasvihuoneen merkeissä ja toukokuun toisella viikolla kaivinkoneet muokkasivat taas pihaamme.


KESÄKUUN alussa hulluja hellepäiviä, reilusti yli +30C. Ihana alku kesälomalle, mutta vähän liian lämmintä kylvötouhuille…!


Ensimmäinen raakile ilmestyi tomaatin taimeen kasvihuoneessa 9.6.2019! Koskaan ennen ei kesäkuun alussa ole ilmestynyt raakileita – tai välttämättä vielä koko kesäkuun aikana!


Kesäkuussa rakensimme pienemmän pojan kanssa kasvimaan laitaan hyönteishotellin reikätiilistä ja kuivista orsista sekä oksista.


Tänä kesänä annoin ensimmäisen kertaa ikinä marjapensaille, perennoille ja nuorille hedelmäpuille Kekkilän kevätlannoitetta. Ainakin perennat kukkivat ennätyksellisesti!


Kesäkuussa tyhjensin ensimmäisen kerran kompostorista maa-ainesta, jonka kasasin kanalan edustan marjapensaille lannoitteeksi (eivät saaneet kevätlannoitetta).


HEINÄKUUN alussa oli melko lämmintä, mutta sitten säät taas viileni ja tuli sateet. Puolessa välissa kuuta (kun olimme matkoilla isomman pojan kanssa) oli melko viileää ja öisin hallanvaara. Heinäkuun loppupuolella helteet taas palasivat.


Ensimmäiset tomaatit alkoivat kypsyä heinäkuun kolmannelta viikolta lähtien.


Vesimelonin taimi kuivuivat kasaan, eivätkä lähteneet kunnolla kasvamaan. Olisiko samassa ruukussa kasvaneet janoiset tomaatit vieneet melonintaimelta kaiken veden (ja ravinteet)?


ELOKUUSSA levitin taas kompostorista maa-ainesta marjapensaiden ja vattujen juurille.


SYYSKUUN 20.päivän tuntumassa tulivat ensimmäiset pakkasyöt, jotka veivät mm. loput pensaspavut.


Parhaiten menestyi 2019:

  • Pensaspapu
  • Avomaakurkku (ilman esikasvatusta)
  • Lehtikaali
  • Tomaatit kasvihuoneessa
  • Peruna


Ei menestynyt 2019:

  • Pinaatti jäi säälittäväksi yritykseksi
  • Kurkku kasvihuoneessa (1 kituisesti kasvanut kurkku)
  • Maissi (saimme vain kolme tähkää, osaan tuli myös ötököitä)
  • Mustakaali jäi pieneksi (esikasvatuksesta huolimatta)
  • Omenasatoa ei juurikaan tullut


Tuotti liikaa satoa 2019:

  • Peruna jälleen kerran. Max 4 riviä riittää meidän perheen tarpeiksi ja annettavaksi ystäville.


Haluan kokeilla vuonna 2020 uudelleen:

  • Lanttua ja naurista, mutta harson alla!


Mitä jäi toteuttamatta 2019:

  • Mustikantaimien hankinta jäi seuraavalle kesälle.
  • Mansikkamaan laajentaminen jäi niin ikään ensi kesälle. Pitää ottaa multakuorma, josta osa käytetään omenapuiden ympärille rakentuneeseen pengerrykseen. Tiilimuurin reunoille, aivan tuon pengerryksen reunaan, olisi tarkoitus tehdä mansikkamaan jatke.


Opit ja ajatukset tulevaan puutarhavuoteen 2020:


Perunalajike ’Colomba’ oli erinomainen lajike niin keitettynä kuin perunamuussiinkin! Tätä hankittiin vuonna 2019 Hankkijalta 10kg säkki hintaan 15,50€, ja samaa lajiketta voisi ottaa tänäkin vuonna – tosin 10kg siemenperunaa on meille aivan liikaan! 3-5kg siemenperunaa riittäisi nyt vielä, kun perunan talvisäilytykseen ei ole oikein soveltuvaa paikkaa.


Maissia haluan kasvattaa moninkertaisesti viime vuoteen verrattuna. Pyhitän osan avokasvimaastamme perunan sijaan maissille.


Pensaspavun määrä oli 2019 kerrankin sopiva ja vielä näin helmikuussa pensaspapua on runsaasti pakastimessa.


Lehtikaalit kylvän eri puolille kasvimaata ja pihaa ylipäätään. Lisäksi istutan lehtikaalia ruukkuihin, jotta syksyn tullen voin nostaa ruukut terassille turvaan peuroilta ja parhaimmillaan saamme tuoretta lehtikaalia omasta pihasta pitkälle alkutalveen asti.


Lanttu, nauris ja retiisi kasvavat tulevana kesänä harson alla. Suunnittelilla myös muutama kasvatuslava nostettavilla ’harsokansilla’, jotka helpottaisivat kastelu, kasvihuoneen kupeeseen.


Bataattia haluaisin kokeilla uudelleen, edellisestä kokeilusta on joo vuosia aikaa. Tällä kertaa istuttaisin bataatin suureen ämpäriin kasvihuoneen lämpöön. Viime kerralla totesin, ettei Suomen kasvukausi riittänyt saamaan suurempia kuin sormen paksuisia, porkkanamaisia bataatteja.


Salaattilajikkeita kasvatetaan tänä kesänä myös terassilla, josta on helppoa ja nopeaa kipaista tuoretta vihreää jokaiselle aterialle.


Saimme anopilta kuusi marjapensasta myöhään syksyllä, jotka valeistutimme talven ajaksi lavapuutarhaan. Nämä pitäisi siirtää oikeille paikoilleen heti kevään saavuttua.


Mansikkamaan laajennus niin ikään työlistalla tänä keväänä. Mansikan rönsyjä on takuulla yli tarpeen, joten taimikaupoille ei ole tarvetta mennä.


Vesimelonia haluan kokeilla tänäkin vuonna, mutta tällä kertaa kasvihuoneessa riittävän suurissa ruukuissa ja lannoittaen luonnonmukaisella lannoitteella.


Ruohosipulia haluan mättäiksi ympäri pihaa, sillä tätä menee pitkin talvea pakastimesta keittoihin ja onhan kukkiva ruohosipuli myös niin järjettömän kaunis koristekasvinakin!


Hankintalistalla puutarhaan 2020:

  • Pensasmustikat (8-15kpl)
  • Toinen pilariluumu
  • Päärynäpuu
  • Hundreds and Thousends -amppelitomaatti Keudan Puutarhapäiviltä keväällä – tämä on jo perinne!
  • Lisää liljoja Kevätmessuilta Lahdesta.


Vähitellen into kohdata uusi puutarhavuosi kasvaa ja hieman jo odottelenkin hetkeä, kun levitän verannan lattialle kylvömultasäkit ja upota sormeni multaan!


Paljon kaikkea taas listalla tälle vuodelle ja varmasti puoliakaan en ehdi saamaan aikaiseksi, mutta en ota siitä stressiä, sillä aina tulee seuraava vuosi ja voi jatkaa siitä, mihin edellinen jäi.


Onko sinulla jo selvät sävelet, mitä kaikkea tahdot toteuttaa ja kokeilla tänä puutarhavuonna?

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *