Alkoi tänä aamuna oikein itseäkin naurattaa, että laskettuun aikaan on enää muutamia viikkoja jäljellä ja tekemistä riittää vielä mm. hoitopöydän ja pinnasängyn tuunaamisen kanssa, mutta mihin ihmeeseen olenkaan onnistunut kuluttamaan hurjasti aikaa? No työhuoneen remontin suunnitteluun!
…Minulla on nyt kyllä tuo pesänrakennusvietin kohdistus vähän vinksahtanut…
Toisaalta, ehkä olenkin alitajuisesti päättänyt suunnata huomioni ja energiani siihen osaan taloa, joka tulee vaatimaan huomattavasti enemmän aikaa valmistumiseen – ja valmistuttuaan varmistaa arjen sujuvuuden kodissamme tulevan kesän jälkeen.
Olen nimittäin palaamassa takaisin työelämän pariin (pääsääntöisesti näillä näkymin edelleen etänä) äitiysvapaiden ja kesäloman päätyttyä tulevana heinäkuuna. Mies nappaa tuolloin vastuun perheen pyörittämisestä päivisin ja minä taasen tarvitsen toimivan sekä rauhallisen ympäristön keskittyä töihin.
Lisäksi tulevana syksynä olen myös hakemassa kouluun töiden ohella, joten jos onnistun ja opiskelupaikan saan, tulee työhuone entistä kovempaan käyttöön.
Kolmas hyvä syy käyttää aikaa työhuoneen remontin suunnitteluun ja toteutukseen on edellisen remontin jälkeen miehen perustama oma firma, joten meitä on nyt kaksi kotikonttoria tarvitsevaa aikuista tässä talossa – yhden seinustan työpiste riittää meille nykyisin hyvin nihkeästi, kun molemmat koettavat ottaa tilaa (ja laatikostoja) haltuunsa!
Jaoin keskiviikkona valokuvia työhuoneemme keväällä 2019 valmistuneesta seinustasta, joka on palvellut minua erinomaisesti etätyöpisteenä pian jo tosiaan kaksi vuotta.
…Poikkeuksena kevät 2020 #kororakotoilu, kun lasten etäkoulun ja kotipäivähoidon ohella yritin tehdä täyspäiväisesti myös töitä, mikä johti komentokeskuksen siirtymiseen keittiön ruokapöydän ääreen… Tuon ajanjakson jälkeen olen entistä enemmän osannut arvostaa tätä työpistettä, jonne voin sulkeutua omaan rauhaani työskentelemään talon kellarikerrokseen.
Ala olevasta linkistä pääset kurkistamaan keskiviikon postauksen valokuvia työtilasta ja lukemaan juttua työn seinustan suunnittelun vaiheista:
Valmistunut seinusta kotikonttoristamme
on juuri sellainen kuin haaveilinkin!
Vaalea ja valoisa, runsaasti työtasotilaa (jos en täytä sitä papereillani ja askartelutavaroillani miehen kiusaksi), sekä passelit vetolaatikostot ja hyllykaappi piilottamaan sisälleen päivittäin käytössä olevat mapit, paperit ja konttoritarvikkeet.
…Samaa ei voi mitenkään päin sanoa tilan toisesta seinustasta….
Mille huoneen toisella puolella sitten näyttää…?
Vastapäinen seinusta on kuin toisesta maailmasta!
…Koska kaapistot puuttuvat, joudun säilyttämään käsityö- ja askartelutarvikkeita avohyllyillä ja tasoilla… Vaikka irtotavarat ovatkin pääsääntöisesti kätkettyinä rasioihin ja lokerikkoihin, tuo noiden säilytyslaatikoiden pitäminen esillä tilasta täyteen ahdetun ja sekavan näköisen.
Tässä osassa työhuonetta myös kaikki kalusteet ovat monissa muutoissa mukana kulkeneita minun ja miehen vanhan elämän jäänteitä, joita ei ole raaskittu poiskaan heittää, kun ihan toimivia vielä ovat, mutta eivät oikeastaan täytä tarkoitustaan vaan ovat niitä perinteisiä ’tilapäisratkaisuja’, jotka salakavalasti vain jäävät käyttöön…
Ikean musta LACK -hyllykkö on aikakaudelta 2010-luvun alkupuoli ja vanha Lahden kolmioni, jossa näitä hyllykköjä oli kolme vaakatasossa vierekkäin olohuoneen takaseinällä kirjahyllynä.
Nyt kaikki kolme hyllykköä ovat työhuoneessa täydessä käytössä – yksi tällä seinustalla (kuva yllä) ja kaksi tilan keskellä olevan suuren pöytätason alla säilytystilana ja tason ’jalkoina’ (kuva alla). En ole raaskinut näistä luopua, kun kerran tilaa on ollut niitä säilyttää ja ne ovat osaltaan auttaneet pitämään edes jonkinlaista järjestystä työhuoneessa, mutta en tiedä mikä niiden kohtalo tulee olemaan remontin myötä…
Musta työpöytä on miehen vanhasta asunnosta, valkoinen arkistokaappi puolestaan minun mukanani muutoissa kulkenut. Punaiset avohyllyt ostettiin aikoinaan remontin aikaiseen vuokrakotiimme isomman pojan huoneeseen ja ne jäivät tässä kodissa tarpeettomiksi – eli siirtyivät työhuoneeseen.
Maalasin talon remontin aikaan vuonna 2017 työhuoneen päätyseinän samalla keltaisella kuin pienemmän pojan huoneen kaksi seinää – ajatuksella, että keltainen sävy kellaritilan seinällä toisi lämpöä ja energiaa työhuoneeseen.
…2021 olen aivan valmis luopumaan tuosta väristä (myös lastenhuoneessa) ja maalaamaan kalusteiden kasaamisen yhteydessä seinän uudelleen jollain rauhoittavalla, viileämmällä sävyllä.
Työhuoneessa on kaksi sisäseinille sijoittuvaa ikkunaa (kuva alla) – tai tällä hetkellä siis vielä ikkuna-aukkoa – joiden tarkoitus on poistaa hieman kellarimaista tunnelmaa ja keventää raskaiden kiviseinien ilmettä, tuoden samalla luonnonvaloa alakerran muista ikkunoista.
…Kuvaushetkellä ulkona oli jo pimeää, eikä alakerrassa muita valoja päällä – siksi ikkuna-aukkojen takana niin pimeää…
Pitipä oikein kaivaa vanhan blogin puolelta pari valokuvaa aikakaudelta, kun työhuonetta remontoitiin syyskuussa 2017.
Ensimmäisessä kuvassa alla on toinen työhuoneeseen tulossa olevista väliseinien ikkunoista, jotka on kerätty talteen vanhan vankilan ikkunaremontin yhteydessä.
Ikkunan keskimmäinen,
neliönmuotoinen ikkunaruutu aukeaa
– mikä ihana yksityiskohta!
Minulla on työn alla näiden ikkunakehikoiden hiominen ja maalaaminen mustaksi – on ollut työnalla jo reilut kolme vuotta, mutta ehkä ensi kesänä vihdoin saan homman valmiiksi…
Toisessa kuvassa alla näkyy kuinka työhuone sijoittuu alakerrassa omaksi ’kopikseen’ ja kuinka nuo väliseinien ikkunat sijoittuvat tilaan.
Työhuone toimii edelleen hieman varastomaisessa käytössä, sillä tavaroille ei ole löytynyt oikein muuta säilytyspaikkaa. Kankaat ovat muovilaatikoissa, joita joudun säilyttämään pinoten työhuoneen seinustalle ja osittain takavaraston hyllyille, kaavoitus- ja lahjapaperit nojailevat seinustaan, lasten vuosien varrella tekemät askartelutyöt odottelevat sopivia säilytyslaatikoita, jotka voisi nostaa sitten kaappiin jemmaan….
Eli säilytystilasta erityisesti kova puute työhuoneessa!
Alun perin, kun työhuoneen kalusteremonttia aloiteltiin ensimmäisen seinustan osalta, jouduin miettimään tarkoin, mitä tilassa tehdään ja mitä kaikkea siellä loppujen lopuksi on pakko säilyttää. Kaksi vuotta sitten listaus näytti tällaiselle:
MIHIN TYÖHUONETTA KÄYTETÄÄN? (Helmikuu 2019)
– Etäpäivien työskentelyyn (työtasotilaa läppärille ja muistiinpanovälineille, tulostimelle sekä säilytystilaa latureille sekä kuulokkeille)
– Bloggaamiseen (työtasotilaa läppärille ja muistiinpanovälineille, säilytystilaa kameralle ja sen tarvikkeille, tasotilaa hankintalistalla olevalle erilliselle näytölle, seinätilaa inspiroiville kuville ja muistilapuille)
– Askarteluun (työtasotilaa, säilytystilaa askartelutarvikkeille)
– Piirtämiseen ja maalaamiseen (työtasotilaa, säilytystilaa tarvikkeille, säilytystilaa papereille ja maalauspohjille, pesuallas – tulossa toiselle seinustalle erilliseen kalusteeseen – ja kuivaustilaa)
– Kaavoittamiseen, kankaiden leikkaamiseen ja ompeluun (iso erillinen pöytä, jonka ympärille pääsee vähintään kolmesta suunnasta – on jo tilassa, säilytystilaa kankaille, säilytystilaa ompelukoneelle ja saumurille, sekä ompelutarvikkeille, säilytystilaa kaavapaperirullalle sekä kaavoille)
Koska tarpeet myös muuttuvat vuosien varrella,
on tuohon listaan tullut myös muutama muutos,
jotka minun täytyy ottaa huomioon tätä tilan
suunnittelun toista vaihetta aloitellessa
– tälle siis listani näyttää nyt, kaksi vuotta
ensimmäisen listan laatimisen jälkeen:
MIHIN TYÖHUONETTA KÄYTETÄÄN? (Helmikuu 2021)
– Etäpäivien työskentelyyn (työtasotilaa läppärille ja muistiinpanovälineille, tulostimelle sekä säilytystilaa latureille sekä kuulokkeille)
– Bloggaamiseen (työtasotilaa läppärille ja muistiinpanovälineille, säilytystilaa kameralle ja sen tarvikkeille, tasotilaa hankintalistalla olevalle erilliselle näytölle, seinätilaa inspiroiville kuville ja muistilapuille)
– Askarteluun (työtasotilaa, säilytystilaa askartelutarvikkeille)
– Piirtämiseen ja maalaamiseen (työtasotilaa, säilytystilaa tarvikkeille, säilytystilaa papereille ja maalauspohjille, pesuallas – tulossa toiselle seinustalle erilliseen kalusteeseen – ja kuivaustilaa)
– Kaavoittamiseen, kankaiden leikkaamiseen ja ompeluun (iso erillinen pöytä, jonka ympärille pääsee vähintään kolmesta suunnasta – on jo tilassa, säilytystilaa kankaille, säilytystilaa ompelukoneelle ja saumurille, sekä ompelutarvikkeille, säilytystilaa kaavapaperirullalle sekä kaavoille)
+ Tilaa miehen työskentelyyn. Nykyisin meitä on kaksi aikuista, jotka tarvitsevat omaa työtilaa, sekä säilytyspaikkoja kansioille, papereille ja muille työhön liittyville tarvikkeille työhuoneessa.
+ Omat taittotyöt (tilaa isolle lisänäytölle, työtasotilaa läppärille ja muille tarvikkeille sekä papereille)
+ Ammatti- ja harrastekirjallisuuden ja -lehtien säilyttämiseen (hyllytilaa lehtikoteloille ja kirjoille, sekä säilytettäville muistikirjoille).
Kuten tuolla aiemmin jo mainitsinkin, on mieheni perustanut oman yrityksen sitten viime remontin ja yllättäen meille ilmestyikin tarve löytää lisätilaa hänen työskentelylleen sekä tavaroilleen. ….Puhumattakaan hänen rauhallisen työskentelytilan tarpeesta, jonne sulkeutua välillä lapsiperheen hälinältä keskittymään pakollisiin paperitöihin. Makuuhuoneen sängyssä ja keittiön pöydän äärellä tähän asti tarjouksia laatinut mies on oman työpisteensä todellakin ansainnut!
MITÄ TÄSSÄ OSASSA TYÖHUONETTA TEHDÄÄN?
– Työskennellään tietokoneella (suuri lisänäyttö)
– Piirretään, askarrellaan, maalataan, painetaan kankaita….
– Pestään maalausvälineitä (tästä syystä vesipiste)
– Kaavoitetaan, leikataan kaavoja ja kankaita
– Työskennellään papereiden kanssa (tarve isolle tasolle, johon levittää paperit)
MITÄ TÄSSÄ OSASSA TYÖHUONETTA ON TARVE SÄILYTTÄÄ?
– Ns. kotikonttorin tarvikkeita
– Kirjoja, lehtiä, muistivihkoja
– Askartelutarvikkeita (leimasimia, kartonkeja, papereita…)
– Pakkaustarvikkeita (kuoret, pahvit…)
– Kaavapapereita (rullia, arkkeja)
– Kankaita, lankoja
– CD-levyjä (kyllä, minulla on Spotify, mutta työskennellessä kaivan vanhat levyt esiin ja fiilistelen)
Tässäpä lähtökohtia suunnittelulle!
Yllä piirros ensimmäisestä hahmotelmastani, jonka pohjalta lähdin itse kalustesuunnitelmaa laatimaan.
Tila on omalla tavallaan hankala tässä nurkkauksessa, sillä toisella seinustalla sijaitsevat jakotukki (ikkunan alla), sekä kaksi tukipylvästä (ikkunan molemmin puolin) ja toisen seinustan alaosassa on koko matkalla levennys, joka ~83cm korkeudella poistuu – jättäen ~10cm leveän tason.
Tuo seinän rakenteessa oleva taso olisikin tarkoitus piilottaa tuonne työtason alle, mutta se myös osaltaan pakottaa valitsemaan työtason alle 40cm syvät kaapit, kun taso itsessään on 50cm syvä.
Tilaan on nyt tulossa kaksi 200cm korkeaa ja 60cm syvää kaapistoa, joiden toivon kätkevän jatkossa sisäänsä kaikki kankaat. Osan hyllylevyistä korvaan ritiläkoreilla, joihin saan pystyviikattua kankaita varmistaakseni tehokkaan tilankäytön, mutta osa kankaista varmasti jää edelleen muovilaatikoihin, jotka nostelen hyllyille.
Kaappiin olisi tarkoitus kätkeä jatkossa myös suurin osa lehdistä, joita haluan edelleen säilyttää, mutta jotka eivät ole niin aktiivisessa käytössä, että tarvitsisin niitä käsien ulottuville avohyllyille.
Ikkunan alle tasoon olisi tulossa pieni allas hanoineen, lähinnä maalaustarvikkeiden pesemistä ja kenties kapselikahvikoneen vesisäiliön täyttämistä varten.
Tässä ensimmäinen raakileeni työhuoneen nurkkauksesta kalusteineen, jonka laadin pohjaksi ennen kuin aloitin Ikean suunnitteluohjelman kanssa työskentelyn:
Siirsin huoneen mitat suunnitteluohjelmaan ja hain alustavasti valitsemani kalusteet pohjapiirrokseen.
**HUOM! Kyseiset pohjakuvat eivät esitä työhuonetta kokonaisuudessaan, vaan ainoastaan tämän kalusteremontin käsittävän alan tilasta!
Tässä vaiheessa suunnittelua vielä lennossa vaihdoin muutaman kaapin erilaiseksi, kuin olin alun perin ajatellut – kaikki kaapistot ovat nyt hyllykaappeja – ja allaskin löysi paikkansa piirroksessa:
En saanut suunnitteluohjelmalla visualisoitua kunnolla, kuinka tasot asettuvat kaapistojen ylle ja väleihin, joten pyöräytin pohjakuvan vielä piirustusohjelman kautta ja merkitsin oranssilla työtasot (kuva alla).
Huom! Työtaso on myös allaskaapin kohdalla reunasta reunaan ulottuvana, mutta altaan ympärys on kuvassa vielä harmaalla.
Eli huoneen päätyseinustalle on tulossa 200 x 50cm työtaso, joka osittain ulottuu korkeiden kaapistojen taa nurkkaukseen (paikka tulostimelle jatkossa) ja jonka alle tulee 2kpl 40cm leveitä pöytäkaappeja.
Ikkunaseinustalle on tulossa niin ikään pitkä taso, ~190 x 40cm, jota täytyy hieman loveta molemmissa päädyissä olevien pilarien kohdalta.
Näistä alla olevista 3D -hahmotelmista saa hieman esimakua lopputuloksesta, mutta kuva on hieman virheellinen:
– Kaikki kaapistot (lukuunottamatta nurkassa tason alla olevaa avohyllykaappia) tulevat olemaan valkoisella VEDDINGE -ovella.
– Kuvasta puuttuvat pitkät, valkoiset tasot (nyt virheellisesti harmaat tasopalat kaappien päällä).
– Korkeiden kaappien vasemmalle puolelle tulee erikseen asennettuna 30cm syvät avohyllyt PERSHULT -kannattimin.
– Ikkunan muoto ja ulkonäkö kuvissa luonnollisesti väärä.
– Ovi aukeaa ulospäin ja saranapuoli kuvassa on väärä.
– Lattia on harmaata laattaa.
Se ensimmäinen hahmotelmani tilan kalustesuunnitelmasta (kuva alla) piti sisällään kiinteän kalusteen avohyllyin tuonne korkeiden kaappien vasemmalle puolelle, sekä kapeat avohyllyköt ikkunatason molemmin puolin.
Molemmista ajatuksista jouduin – ainakin tässä kohti – luopumaan, sillä sopivaa ratkaisua tilan erikoisten mittojen vuoksi en löytänyt.
Näillä näkymin nuo ikkunan alla olevat lokerikot (keltaisella alla olevassa kuvassa) jäävät kokonaan pois ja pohdinnassa onkin nyt, että peitänkö nuo kohdat peitelevyillä vai jätänkö ne vain syvennyksiksi tason alle.
Nuo syvennykset eivät ole oikeasti syviä, vaan toinen on mitoiltaan (lev x syv) 240 x 260mm ja toinen 287 x 215mm.
Ajatuksia? Ideoita otan mielellään vastaan!
Phuuh, ei ihme etten ole päässyt eteenpäin niiden vauvakalusteiden tuunaamisten kanssa, kun pelkästään tästä remontin suunnittelusta kertominen vei blogitekstin ja kuvien muodossa useamman tunnin aikaa! 😀
Tarkoitus onkin nyt jatkaa projektia tarkistusmittauttamalla seinät vielä kertaalleen tuolla omalla remonttialan asiantuntijallani. Sitten tuotelistan viimeistely – sieltä puuttuvat vielä mm. korihyllyt ja sokkelit – ja kipaiseminen Ikeaan tekemään tilaus.
Jos oikein muistan, piti näitä keittiön kaappeja ja tasoja odotella jokunen viikko – eivät olleet varastotavaraa – joten mies saa suunnata vielä pakettiauton tavaroiden noutoon keväämmällä. Ja minulla on hyvää aikaa kalusteita odotellessa tyhjentää työhuonetta ja maalata se keltainen seinä uusiksi!
…Voi olla, että pidämme pienen tauon remontissa vauvan saavuttua, mutta kesää kohti haluaisin jo kasata kaapistot ja viimeistään kesälomalla laittaa työhuoneen kuntoon ennen töihin paluuta.
Palaan siis tähän projektiin pikimmiten sen edetessä
– ja nopeimmat juonenkäänteet löydät tietenkin
Instagramin puolelta kevään mittaan! 🙂