KAUPALLINEN YHTEISTYÖ : The Finland Shop
Vuosi sitten, lokakuussa 2017, kannettiin lähes kolmen vuoden remonttiurakan päätteeksi muuttokuorma uuteen kotiin, Villa Kotirantaan.
Muistan kuin eilisen sen ensimmäisen yön tässä talossa ja sen tunteen, kun pitkän odotuksen jälkeen sai käpertyä uuteen kammariin peiton alle ja kuunnella tämän talon omia ääniä. Ja toisaalta tuntuu, kuin täällä olisi asuttu jo pieni ikuisuus – kuin olisimme aina olleet osana tätä talon historiaa ja tämä talo osana meidän elämäämme. Nuo remonttivuodet ovat sitoneet sydämemme vahvasti tähän taloon ja kasvattaneet Villa Kotirannan kiinteäksi osaksi meitä.
En osaisi enää kuvitella asuvani missään muualla!
Kuten olen aiemminkin todennut, olen asunut lukuisissa taloissa ja asunnoissa, mutta vain harvaa olen kutsunut kodiksi. Villa Kotiranta ei ole vain koti – se on paikka, jossa sielu lepää. Jopa pyykkivuorten ja tiskien keskellä! Meidän kotisatamamme, jonne piiloudumme maailmalta ja arjen kiireiltä – ja jonka ovikelloon emme kiireellä vaihda uusia pattereita…
Lueskelin hetki sitten vanhan blogin puolelta päivitystä muuttopäivästä, ja silmiini pisti lausahdus, jota en enää muista kirjoittaneeni, mutta joka sai minut hymyilemään leveästi:
”Vaikka pohja on vaalea, kyllä tästä vielä värikäs, kodikas koti tulee!”
Tahtoisin kiljahtaa koko maailmalle ”KYLLÄ, KYLLÄ!” – olen päässyt tuohon määränpäähän, josta vuosi sitten haaveilin! Olen vuoden mittaan vähitellen löytänyt talon äänen, joka toistaa samaa tempoa perheemme neljän jäsenen kanssa.
Remonttia aloittaessa asetimme miehen kanssa itsellemme tavoitteen, ’vanhan puuverstaan päivitys 2010 -luvulle talon historiaa ja tarinaa kunnioittaen’, ja tuota samaa ajatusta olen kantanut mukanani punaisena lankana Villa Kotirannan sisustamisessa lapsiperheen kodiksi.
Olemme käyttäneet pintamateriaalina pitkälti puuta eri muodoissa; seinissä leveää hirsipaneelia, lattia paksua Talonpoika -lankkua, katot niin ikään paneloidut. Jopa väliovet ovat täyspuiset! Vaalean puun sävyjä jätimme näkyviin alakerran pukuhuoneeseen ja saunaosastoon, muualla pinnat maalattiin; seinäpaneelit valkoisiksi, lattiat vaaleanharmaiksi. Tuvan päätyseinä tosin käsiteltiin tummaksi – lähes mustaksi.
Mutta silti, vaikka päävärit kodin pinnoissa ovat valkoinen, harmaa ja musta, on Villa Kotirannasta tullut haaveilemani värikäs ja kodikas koti!
Miten?
Yksinkertaisesti tuomalla väriä hauskoilla yksityiskohdilla – oikeilla väriläiskillä!
Mietin tovi taaksepäin, miten löydän tasapainon – kultaisen keskitien; kuinka sisustaa sielultaan vanha talo, joka on remontoitu täysin uusiksi, käyttäen mahdollisimman paljon aidosti vanhoja huonekaluja ja esineitä, mutta saamatta aikaan kotiseutumuseon tunnelmaa?
Tässä jakoon muutamia kantapään kautta oppimiani vinkkejä:
- Rohkea uuden ja vanhan yhdistäminen: Vintage -tuoliin verhoilu raikkaalla graafisella materiaalilla, kattauksessa uuden Marimekon kahvikupin aluseksi vanha Arabian lautanen tai vaikka Ikean työpöydän ääreen tuoliksi löytö mummolan ullakolta. Muista punainen lanka – mikä on se yhdistävä tekijä, joka solmii eripariset yksilöt kokonaisuudeksi? Muotokieli, sama värimaailma, jokin muu?
- Tuo rohkeasti esille ne vanhat tavarat, joilla on tarina ja historia. Miten ne liittyvät sinun elämääsi tai kotisi menneisyyteen? Näistä esineistä herää helposti monia mielenkiintoisia keskusteluja vieraiden kanssa.
- Tee löytöjä kirpputoreilta, huutokaupoista tai verkkokirpputoreilta. Vanha huonekalu, jonka muotoilu miellyttää silmääsi, voi saada käsittelyssäsi uuden maalipinnan, uuden verhoilun tai vaikka kokonaan uuden käyttötarkoituksen. Vanha laatikko voi nousta seinälle hyllyksi, lakkapinnaltaan nuhjaantunut liinavaatekaappi saa ryhtiliikkeen maalilla ja vetimien vaihdolla. Käytä mielikuvitusta ja uudista rohkeasti!
- Mieti jotain tilaa sisustaessa, miten tämä olisi ratkaistu sinä vuonna, kun talo on rakennettu – ja käännä siitä vanhaa kunnioittava versio tälle vuosisadalle. Vanhaa ei tarvitse remontoida aina entisöiden, mutta rakennusajan henkeä on vaikeaa rakennuksesta saada poistettua, vaikka kuinka kaiken vaihtaisi uudeksi. Rintamamiestalo on aina rintamamiestalo, vaikka kuinka sisältä modernisti remontoisi ja sisustaisi.
- Panosta laatuun ja keskity kestävään kulutukseen. Mieti hankintaa tehdessä, voisiko tarpeen ratkaista jollakin jo olemassa olevalla tuotteella. Voiko esineen hankkia käytettynä vai onko uuden hankinta perusteltua. Jos ostat uuden, suosi käsityönä ja mahdollisimman perinteisin menetelmin valmistettua – tuotetta, joka kestää vuosikausia, tai jopa vuosikymmeniä.
- Kiiltävä kaipaa rinnalleen jotain karheaa, kova pehmeää, mustavalkoinen värejä. Luo kontrasteja.
- Älä ota sitä niin vakavasti! Pidä hauskaa sisustamisen kanssa. Pienet yksityiskohdat ja hallittu runsaus tekevät sisustuksesta mielenkiintoisen ja persoonallisen.
- Kodin sisustus on mielestäni jatke asujan persoonalle. Jos sisustus on vain kiiltävää valkoista ja ripaus kromia, niin mitä se kertoo sinusta kodin asukkaana? Tai jos jokainen taso, hylly ja lattianeliö on täynnä koriste-esineitä, huonekaluja ja ’tunnearvotavaraa’, niin miten sisustuksesi kuvaa sinua? Näyttäähän kotisi sinulle?
- Luota omaan makuusi. Jos lopputulos miellyttää silmääsi, onnistuit täydellisesti! Kodin sisustus on sinua itseäsi varten – ei ystäviäsi, ei sukulaisiasi, ei naapureitasi tai vaikka blogisi lukijoita varten. Älä kuitenkaan unohda perheenjäseniäsi, joiden kanssa jaat kotisi – heidän näkemyksensä ja makunsa on aivan yhtä oikea kuin omasi.
Ette siis voi uskoa miten iloinen olin saadessani yhteydenoton The Finland Shop -verkkokaupasta yhteistyön merkeissä!
Kyseisen verkkokaupan valikoimasta, joka on pullollaan Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja tuotteita, voisin kerätä palttiarallaa kaikki tuotteet tänne Villa Kotirantaan täydentämään tätä kotoisan värikästä ja vanhaa kunnioittavaa sisustusta.
Ja mikä itselleni erityisen tärkeää, yrityksen arvomaailma – ekologisuus, kestävä kehitys, kotimainen valmistus, valmistajien vastuullisuus ja tuotteen pitkä elinkaari – vastaa täysin omaa arvomaailmaani. Tässä on yritys, jota kehtaa kehua – suoraan sydämestä!
Sain valita verkkokaupan tuotteista eniten itseni ja kotimme näköisen tuotteen ja valinta oli maailman helpoin; tämä valokuvissa esiintyvä keltainen, hienopuuseppä Jari Karppisen käsintehty Lyyti -lypsyjakkara (kuvien isompi jakkara) on ollut haavelistallani jo pidemmän aikaa!
I H A N A !
Verrokkina näissä kuvissa on ihan aito lypsyjakkara joka löytyi täältä Villa Kotirannasta remontin yhteydessä. Se oli pinnaltaan kulunut, mutta edelleen hyvässä kunnossa, vaikka ikää sille arvioitiin ainakin sellaiset 50-60 vuotta. Maalasin sen oikein iloisen keltaiseksi – ja nyt Lyytiin tutustuttuani oli hauska huomata, että molemmat jakkarat ovat aivan saman väriset! Siis täydellinen pari: uutta ja vanhaa rinta rinnan, yhdistävänä tekijänä niin muotokieli kuin värikin!
Jari Karppisen päivittämä versio vanhojen navetoiden perinnejakkarasta valmistetaan Heinolassa käsityönä suomalaisesta männystä.
Perheemme käyttökokemuksen pohjalta voin myös todeta, että valmistajan lausahtama ’100 vuoden takuu’ voi hyvinkin osua kohdilleen; on nimittäin todella tukeva ja kestävän tuntuinen tuote! Tässä siis jakkara, joka todennäköisesti kulkee meillä äidiltä pojalle, tahi jopa mummolta lapsenlapselle.
Tuo vanha, pieni jakkara sai jäädä viettämään eläkepäiviään verannalle johtavaan käytävään koriste-esineeksi, mutta Lyyti löysi lopulta paikkansa keittiöstämme. Se on täydellinen väriläikkä mustavalkoiseen ja harmaansävyiseen keittiöön, jossa pääilme on melko moderni. Nämä pienet yksityiskohdat, kuten Lyyti, räsymatot ja vanhat astiat, tuovat tarvittavaa kontrastia ja särmää tilan muutoin jopa liian kliiniseksi jäävään yleisilmeeseen.
Paitsi tukeva käytössä ja kaunis, on Lyyti myös kevyt vaikka lapsen liikutella. Kolmevuotiaamme saa helposti otteen jakkarasta ja jaksaa vaivatta siirrellä keittiössä sinne, missä lisäpituutta tarvitaan.
Aiemmin keittiössä oli käytössä huomattavasti suurempi ja raskaampi keittiöjakkara (alla kuvassa vasemmalla), jota puoliksi raahaamalla kantaessaan pienempi pojista kolhi kaikki kaapistot mennessään. Oli suoranainen ilo siirtää tuo kaluste toiseen käyttöön ja nostaa Lyyti keittiöön (kuvassa oikealla) sen tilalle – huomattavasti persoonallisempi ratkaisu myös ja vanhan talon tunnelmaan täydellisesti sopiva!
Lyyti Lypsyjakkaraa on The Finland Shopin valikoimassa kaikkiaan 13 eri värissä (kuvat kaikista väreistä löytyy verkkokaupasta), ja toimitusaika 2-5vrk. Tässäpä oiva lahjaidea vaikka pukinkonttiin – suosittelen!
Jos haaveilet omasta Lyytistä, niin tämä tieto takuulla ilahduttaa sinua:
Lahjaksi, tänä Villa Kotirantaan muuttamisen vuosijuhlana, sekä Villa Kotiranta -blogin uudistumisen kunniaksi
The Finland Shop tarjoaa kaikille blogini lukijoille
-10% alennuksen Lyyti -lypsyjakkarasta
alennuskoodilla VILLAKOTIRANTA.
Tarjous on voimassa tämän viikonlopun ajan (19.-21.10.2018) ja koskee ainoastaan tuotetta Lyyti -lypsyjakkara.