EKOLOGISUUS OMAVARAISUUS PUUTARHA / GARDEN YHTEISTYÖT / CO-OP

VINKIT HELPPOON LAVAVILJELYYN [#KIRJAVINKKI]

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: KUSTANNUS MÄKELÄ


On ollut ilo seurata erilaisissa puutarha-aiheisissa Facebook -ryhmissä, kuinka uusia lavaviljelystä kiinnostuineita kotipuutarhureita on tänä keväänä aloittanut tämän hurjan palkitsevan harrastuksen!


Palkitsevan ja samalla myös ajoittain harmaita hiuksiakin aiheuttavan harrastuksen, ollaanpas kuitenkin ihan rehellisiä… 😉


Myös monet ystävät ovat tänä keväänä yllätyksekseni kääntyneet puoleeni ja kysyneet erilaisia vinkkejä niin lavaviljelyn aloittamiseen kuin uusien lajikkeiden kokeiluun kotipuutarhassa.


Ja on ollut ilo huomata,
että kaikkiin kysymyksiin
olen osannut antaa vastauksia!


Suurelta osin kiitän isääni, jolta olen saanut lapsuudenkodissa vietettyjen vuosien aikana kattavat perustaidot niin avokasvimaan perustamiseen ja ylläpitoon, kuin marja- ja hedelmätarhankin hoitoon.


Mutta koska ihminen ei ole koskaan valmis,
ja maailmassa on niin valtavasti
oppia tähänkin asiaan,
että rakastan ahmia erilaisia
puutarhakirjoja vinkkeineen!


Jokaisesta lukemastani puutarhakirjasta olen saanut ison kourallisen uusia ideoita ja neuvoja kokeiltavaksi – ja löytänyt myös vastauksia haasteisiin, joita olen itse kasvimaallani kokenut.


Ja näin kävi myös tämänkin
huikean puutarhakirjan kanssa;
Eva Robild – Helppo lavaviljely -kirja
antoi minulle suunnattomasti uutta tietoa
lavaviljelystä, vaikka omaakin
lavaviljelykokemusta on jo kertynyt
pian vuosikymmenen ajalta
ja melkoisen monta puutarhakirjaa olen
tuossa ajassa ehtinyt lukemaan läpi!


Olen vanhan talon pihapiiriin lavatarhan perustanut alun perin melko suurpiirteisesti, ilman suurempaa suunnittelua. Haaveissa toki on joku vuosi, kun lavat täytyy vaihtaa, tasata lavapuutarhan pohja uudelleen, mutta tuo nykyinen lavatarhan malli on ollut mielestäni erinomainen.


…Ihastelen aina Instagramissa kauniita, siistejä maalattuja lavankauluksia tasaisilla sepelipedeillä, mutta loppujen lopuksi rakastan näitä vuosien saatossa harmaantuneita, elämää nähneitä lavoja ja trimmerillä siistittäviä ’viherkäytäviä’.


Olenkin enemmän sellainen rempseän
luontopihan asukki, jossa kaikki saa olla
rennosti sinne päin – kuten puutarhurikin
kuin millilleen suunnitellun taajamatontin omistaja,
joka kynsisaksien kanssa päivien kuluksi
siistii nurmialueiden reunustoja…


Ison lavatarhan muodostaa tontin etelälaidassa 20 lavan (tai siis 40 lavan, koska kaikki laatikot ovat kaksinkerroksiset) rivit, jotka kulkevat idästä länteen: Neljä riviä, viisi laatikkoa jokaisessa rivissä.


Tuon määrän lavoja olen aiemmin kokenut meidän nelihenkiselle perheelle riittäväksi, mutta koska nälkä kasvaa syödessä, perustin tänä kesänä vielä kolme suurta lavaa kasvihuoneen kupeeseen (kasvatustilaa ~5m2), sekä perunamaasta (kasvatustilaa arviolta ~10m2 – pitääpäs ihan mielenkiinnosta tarkastusmitata joku päivä) irroitin yli puolet porkkanoiden, herneiden, lehtikaalien sekä kurpitsan viljelyyn.


Helppo lavaviljely -kirja ei sisällä pelkästään hyödyllisiä neuvoja lavatarhan perustamiseen ja käytännön ohjeita lajikkeiden valintaan, sekä itse viljelyyn, vaan myös mm. helppoja nikkarointiohjeitakuten kuinka toteuttaa kasvatuslavoja, jotka eivät olekaan perinteisiä suorakulmioita! – ja herkullisia reseptejä!


Tästä kirjasta löysin esimerkiksi
idean tuunata tänä keväänä istutetun
kirsikkapuun ympärille
viisi- tai kuusikulmaisen kehikon,
jolla saan kaipaamani kohopenkin
puun ympärille.


Kysymykset, joihin useimmiten olen Facebookin puutarharyhmissä törmännyt, ovat olleet aika pitkälti nämä:

  1. Miten perustan lavatarhan? Tarvitaanko jotain valmisteluja vai laitanko lavat suoraan maahan ja multaa sisään?
  2. Mitä multaa lavoihin valitsen?
  3. Miten lannoitan lavapuutarhaa?
  4. Kuinka tiheään voin kylvää? Montako kesäkurpitsaa taikka perunaa mahtuu yhteen lavaan?
  5. Kuinka syvän mullan porkkana/peruna/lehtikaali tarvitsee?
  6. Uskaltaako lavakauluksen maalata?
  7. Voiko marjapensaan istuttaa lavaan?
  8. Miten estän kirppaivaasion?!?


Jokaiseen näistä kysymyksestä löytyy
perinpohjainen vastaus
Helppo lavaviljely -kirjasta!


Hieman aina naurahdan, kun lavaviljelystä jossain puhutaan helppona ratkaisuna kotipuutarhurille, joka ei halua viettää päiviään kitkien kasvimaata…


Lavatarha on monin osin huomattavasti helpompi hoitoinen ja vähemmän tilaa vievä ratkaisu kuin avokasvimaa
huomasin tuon taas itsekin, kun kitkin ja väänsin avokasvimaata päivä tolkulla kuokan ja haran kanssa viljelykuntoonmutta kyllä lavoissakin riittää kitkettävää enemmän kuin tarpeeksi!


Rikkakasvit kun eivät tunkeile lavaan
ainoastaan maapohjan kautta,
vaan mm. mullan mukana sekä
leijailemalla ilmateitse, kuten
esimerkiksi voikukalla on tapana levitä.


…Enkä kerro tätä pelotellakseni tuoreita lavatarhureita heittämään taimilapiot nurkkaan, vaan muistuttaakseni näistä arkisista kasvimaan töistä, jottei kaikista ’lavaviljelyhypetyksen’ myötä annetuista lupailuista huolimatta ilmaantuvat kitkemistyöt lannistaisi täysin vasta herännyttä lavaviljelyintoa!


Lavaviljely on nimenomaan helppoa,
muttei kuitenkaan täysin vaivatonta. 😉


Mutta palkitsevaa – sitä se ehdottomasti on!


Itselleni vielä hieman vieras ruutuviljelymenetelmä oli tässä kirjassa niin ikään avattu erittäin havainnollisesti ja ensi kevään lavapuutarhan viljelysuunnitelmaan aion kirjan opit ottaa kokeiluun.


Viljelen tälläkin hetkellä lähes jokaisessa lavassa vähintään 2-3 eri lajiketta, mutta en ole koskaan kokeillut viljelyalan jakamista ruutuihin, vaan lajikkeet ovat yleensä rinnakkaisissa riveissä.


Helppo lavaviljely -kirjasta
löytyi loistavin esimerkein
samaan lavaan sopivien kasvien
lajikelistauksia sekä taimimääriä/lajike,
halusitpa jakaa lavan kahteen,
neljään tai vaikka kuuteen osaan.


Helppo lavaviljely -kirjasta löytyy paljon hyödyllistä tietoa lavaviljelyharrastuksen aloittajalle, mutta monta uutta ideaa ja näkökulmaa myös tällaiselle monta vuotta lavatarhaa pitäneelle kotipuutarhurille.


Kirjan takakannessa lupaillaankin, että kirjan antamien vinkkien avulla pystyt kasvattamaan satoja, pidentämään kasvukautta ja saamaan enemmän iloa viljelyharrastuksestasi.


Ja kirja antoi kaiken sen, mitä lupasikin!


Eva Robild: Helppo Lavaviljely

Kustantaja: Kustannus-Mäkelä, 2020

Tilattavissa Kustannus-Mäkelän verkkosivuilta, Ovh 33,00€

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Täällä yksi aloitteleva viljelijä lisää silmät kiiluen tämän teoksen hankittavien listalle. Kiitos esittelystä! Mulla on nyt viiden vuoden hapuileva kokemus avokasvimaan viljelystä, mutta tänä vuonna isäntä nikkaroi ensimmäisen lavakaulusrivin. Lupasi syksyllä rakentaa toisen, jos enemmän innostun. Kaipaisinkin just tällaista perustietoa lavaviljelystä.

    1. Ehdottomasti suosittelen sinulle lämmöllä tätä kirjaa lukulistalle lavatarhaharrastusta aloittaessasi! <3

      Veikkaanpa, että tuolla avokasvimaakokemuksella lavaviljely tulee olemaan sinulle pelkkää hupia! 😉 Itse aloitin aikoinaan taasen lavaviljelyllä, mutta nyt viime vuosina olen tämän Villa Kotirannan vanhan puutarhatontin myötä ottanut rinnalle myös avokasvimaan - kaikkine ihanuksiineen ja työmäärineen! 🙂 Sinällään hauskaa, että isäni opetti minulle aikoinaan avokasvimaalla viljelyn salat ja nyt ympyrä on sulkeutunut, kun minä olen perehdyttänyt isääni tähän lavaviljelyyn.

      Tsemppiä maailman parhaimman harrastuksen kanssa! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *