KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: KUSTANNUS MÄKELÄ
Marraskuun viimeistä viedään!
Hieman eilinen ilta yllättäen venähti taas tässä perheen arjen touhuissa, ja sunnuntaille lupailemani kolmas kirjaesittely siirtyi valitettavasti näin maanantaiaamulle. Onneksi tämä aihe ei vanhene yhdessä yössä! 🙂
Menneenä viikonloppuna olemme oikein urakalla tutustuneet Kustannus-Mäkelän laajasta käsityökirjavalikoimasta valitsemiini kolmeen oppaaseen, jotka saavat minulta lämpimän suosituksen – niin joululahjoja itse valmistaville kuin ihan joululahjapakettiinkin käärittäväksi käsityöihmiselle.
Perjantaina esittelin teille Arounna Khounnoraj – Tuftaus tutuksi -kirjan, joka myös oli tämän viikonlopun arvonnan palkinto. Paljastetaan arvonnan voittaja tämän päivän kirjaesittelyn lopuksi, mutta tuohon perjantain kirjaesittelyyn pääset alla olevasta linkistä:
JOULULAHJAIDEA KÄSITYÖIHMISELLE [#KIRJAVINKKI & #ARVONTA]
Lauantaina, oli vuorossa puolestaan Fanny Zedeniuksen Makrameen maailma -kirja, sekä jaoin valokuvia elämäni ensimmäisestä makrameetyötä – boheemista, itse suunnittelemastani seinävaatteesta puuhelmineen ja makrameesulkineen – jonka toteutin Zedeniuksen kirjan solmuoppien avulla. Tuon postauksen löydät puolestaan tästä linkistä:
JOULULAHJAIDEA KÄSITYÖIHMISELLE, OSA2 [#KIRJAVINKKI & #ARVONTA]
Ja tänään maanantaina,
juuri ennen joulukuun alkua,
parrasvaloihin pääsee
Hege Dagestadin ja Kari Hestnesin
Kasvivärjäyksen taikaa.
Minun suuri haaveeni on jo pitkään ollut, että opettelen kasvivärjäyksen salat ja värjään syysiltoina villalangat joululahjasukkia varten.
Miten ihanaa olisikaan antaa lahjaksi neuletöitä,
joiden langatkin olisivat itse värjättyjä
kauniin murretuissa sävyissä!
Ensi kesänä olisi suunnitelmissa toteuttaa pihaamme kesähuone puuliesineen, joten ensi syksynä minulla voisi olla jo paikka, jossa kuumentaa värjäyskeitoksia rauhassa. Työ voi olla myös melkoista läträämistä ja sotkuakin saattaa tulla, joten mahdollisuus työskennellä ainakin osittain ulkosalla vaikuttaisi olevan järkevää.
Eli vielä en ole päässyt testaamaan tämän käsityökirjan oppeja käytännössä, kuten kahden aiemman esitellyn kirjan tekniikoita, mutta tämä opus on löytänyt tiensä yöpöydälleni ja aihe on kovassa opettelussa.
Muistan, että yläasteella – joskus 1997-98 värjäsimme kotitaloustunnilla villalankoja koulun takametsästä keräämillämme raaka-aineilla ja käsityön tunnilla neuloimme noista langoista villapaitoja ja -sukkia.
…Tuolloin värjääminen itsessään ei yllättäen kiinnostanut ja koska lähinnä seurasimme opettajan työskentelyä, jäi oma kokemus aika laihaksi. Mutta kipinä jäi kytemään, ja näin reilut kaksikymmentä vuotta myöhemmin olisin heti valmis keittohommiin!
Yläasteaikaan olin myös laiskempi neuloja, joten langoista aloittamani villapaita ei tainnut koskaan edes valmistua…
Joskus olenkin miettinyt, miten hauska olisikaan tavata vuosikymmenten jälkeen tuo kotitalouden ja käsityön opettajani, jonka silmissä minulla ei ollut edessäni minkäänlaista tulevaisuutta tekstiilien parissa: Seitsemän vuotta yläasteen jälkeen valmistuin vaatesuunnittelijaksi ja olin jo vakiduunissa isolla suomalaisella vaatemerkillä. Ja minkä palon käsitöihin olen saanut sytytettyä kouluvuosien jälkeen ihan itse opettelemalla ja kokeilemalla!
Kun vielä opettelen nämä kasvivärjäyksen salat, niin voin todella kokea olevani voitolla vanhoja asenteita vastaan! 😀
Rakastan murrettuja sävyjä.
Kirjan valokuvia selattuani on kokeiltavien raaka-aineiden listalla jo mm. pietaryrtti, kuusi ja kuusenkävyt, karvejäkälä, herkkutatti, pietaryrtti ja lupiini. Miten upeita sävyjä!
Ja Kasvivärjäyksen taikaa -kirjassa on myös helpot ohjeet kauniiden raitalankojen värjäämiseen! Pakko testata!
Kirjasta löytyy todella hyvät ohjeet lukuisiin luonnon materiaaleihin, jotka soveltuvat lankojen ja kankaiden värjäämiseen – ja mikä mielestäni tärkeintä, kirjassa on myös selkeästi kerrottu eri raaka-aineilla aikaansaatujen värien kestävyydestä.
Esimerkiksi tavallisella sipulilla saa kauniin oranssinkeltaista väriä, mutta väri ei ole erityisen kestävä. Tai kurkuma – kauniin keltainen väri, mutta haalistuu auringossa nopeasti.
Kirjasta sain myös runsaasti vinkkejä, mihin vuodenaikaan mitäkin raaka-aineita kannattaa kerätä värjäyskäyttöön ja mitä raaka-aineita, kuten pietaryrttiä, voi kuivata varastoon talvisia värjäilyjä varten.
Ensi kesänä katselen metsäretkillä
ja vauvan vaunuja tienvarsia pitkien työntäessä
luontoa ja sen antimia aivan uusin silmin!
Mutta nyt vihdoin,
hypätäänpä viikonlopun ajan
blogissa ja instagramissa käynnissä olleen
kirja-arvonnan pariin!
Kustannus-Mäkelä lahjoitti
1kpl Tuftaus tutuksi -käsityökirjaa arvottavaksi
niin blogin lukijoiden kuin Instagram -seuraajienkin kesken
ja nyt olemme virallisesti hattu + lippulappu -tekniikalla
arponeet yhden onnellisen voittajan!
TATTADATTADAAAAA!
Arpaonni suosi tällä kertaa Instagramin puolella kilpailuun osallistunutta nimimerkkiä
@mirjasavikko !!!
Suuret onnittelut voittajalle – olen sinuun pikapuoliin yhteydessä kirjan lähettämisen merkeissä!